Hitta din nya favoritsport. Den 4 och 5 maj är det Olympic Day på Liseberg. Då får barn och unga komma och träffa tidigare olympier och prova på olika idrotter som basket, golf, cricket och orientering. Är du under 16 år får du gå in gratis med din familj.

Olympic Day anordnas på flera platser i landet och är på Liseberg för fjärde året i rad. Syftet med evenemanget är att främja hälsa och föreningsliv bland barn och unga. Förra året kom 13 000 besökare till Olympic Day på Liseberg.

Arrangemanget är öppet för alla barn upp till 16 år helgen 4 och 5 maj mellan klockan 12–17.

– Förut har man behövt skaffa biljett för att komma in gratis, men i år är det bara att gå till kassa 1 och 2 och säga att man vill gå in på Olympic Day, säger Madeleine Eriksson, konsulent för Göteborgs Föreningspool vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

20 olika sporter
Under Olympic Day fylls området vid Stora Scenen med massa roliga utmaningar. Lokala idrottsföreningar ger besökarna möjlighet att prova på 20 olika idrotter.

– Det ska finnas något för alla. Det är flera idrotter som man kanske vanligtvis inte stöter på, som till exempel cricket, så här finns en bra chans att hitta något som passar för just dig. Uppmaningen är att våga testa något nytt!

Flera tidigare olympier finns på plats för att peppa och ge tips. Bland annat Frida svensson, rodd, Johan Eurén, brottning och Emma Green, höjdhopp.

Fjärdeklassare kommer på fredagen
Evenemanget börjar redan på fredagen 3 maj, då fjärdeklasser från elva skolor i Göteborg intar området.

– Det är skolor i områden där barnen inte idrottar på fritiden i lika hög grad som i andra delar. Syftet med Olympic Day är glädje, inspiration och drömmar, så vi är glada att kunna erbjuda denna möjlighet till just den målgruppen, säger Madeleine Eriksson.

Olympic Day arrangeras av Sveriges Olympiska Kommitté, Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna, Göteborgs Stad Idrott & förening samt Liseberg.

– Våra undersökningar visar att evenemanget är väldigt uppskattat av besökarna och många svarar att de har testat på något de aldrig har provat förut. Evenemanget når också väldigt många barn som i dag inte är aktiva i någon idrott. Det är jättebra sett ur hälsosynpunkt eftersom för många barn och ungdomar i samhället är för stillasittande.