Inte ett öga torrt under Ett öga rött. Eller trångt i publiken under Trångt i kistan. Det är vad Göteborgslokaler hoppas på under hösten när de för fjärde året i rad arrangerar gratis utomhusbio på sex av stadens torg.

– Hela idén med ett torg är ju att de ska vara naturliga mötesplatser och då är det ju helt perfekt att visa bio där, säger Caroline Fagerström på Göteborgslokaler.

Tillsammans med lokala företagarföreningar arrangerar den kommunala fastighetsförvaltaren filmvisningar under sensommaren och hösten, precis som man gjort de senaste tre åren.

7766.jpg
– Det har verkligen varit uppskattat, med mellan 200 och 600 personer i publiken, beroende på väder, säger Caroline Fagerström.

Startar i skymningen

Stolar och sittunderlag brukar finnas så att det räcker åt alla, men en varm tröja eller gosig filt att svepa om sig kan vara lämpligt att ta med, då filmerna rullar igång klockan 20.30 och i regel pågår halvannan timme.

Årets utbud är som vanligt barntillåtet från elva år och en blandning mellan nyare filmer och gamla klassiker. Exempelvis blir det Underbar och älskad av alla på Vårväderstorget och klassiska Flashdance på Axel Dahlströms torg.

Filmen styr torgets tema

– I samband med visningen av Flashdance kommer hela torget att vara färgat av danstema, med dansuppvisningar och annat, säger Caroline Fagerström.

Den som har möjlighet att komma till torget ett par timmar innan filmstart kan också få sig en spektakulär upplevelse till livs, då den uppblåsbara, 6×12 meter stora filmduken monteras.

Här är årets filmer, som alla börjar klockan 20.30:
• Trångt i kistan Dr Fries Torg, fredag 29/8
• Se upp för dårarna Rannebergen Centrum,lördag 30/8
• Underbar och älskad av alla Vårväderstorget, torsdag 4/9
• Ett öga rött Bergsjön Centrum, fredag 5/9
• Flashdance Axel Dahlströms Torg, lördag 6/9
• Zozo Hammarkulletorget torsdag, 11/9
• Hairspray Haga, fredag 12/9

63CA.jpg

Gratisbion visas på en stor uppblåsbar duk som flyttas från torg till torg. Foto: Caroline Fagerström