Invigning på lördag. Utegym behöver inte bara betyda armhävningar och träning, utan kan också vara kul och inspirerande. Det är tanken bakom Dalens utegym i Slottskogen, som invigs lördagen den 23 september.

– Vi har försökt att utvidga begreppet utegym, och förutom den stora traditionella maskinparken har vi satsat på lite andra saker som inspirerar till lek och rörelse. Som romerska ringar, stora träboxar som går att både leka och sitta på och traktordäck. Det ska vara en plats dit man kan gå med kompisar, familjen eller sin farmor, säger Annika Svensson som är verksamhetsutvecklare på idrotts- och föreningsförvaltinngen.

Under själva invigningen, som pågår klockan 12–16 på lördag den 23 september, invigningstalar Christian Steingrüber (S) från idrotts- och föreningsnämnden. Dessutom kan man bland annat få träningstips från Frölunda Indians fystränare och få ett vetenskapligt perspektiv på träning från hjärtläkaren professor Mats Börjesson.

Del av större satsning
– Jag tycker vi har fått en härlig spridning på programmet. Vi har kostrådgivare och personliga tränare på plats som pratar kost och ger tips om träning, och parasportare som visar övningar för de med funktionsvariation, vilket så klart är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv säger Annika Svensson.

Utegymmet är en del av en större satsning på området runt de före detta grusplanerna vid Dalens idrottsplats, där man bland annat skapat en ny entré till Slottsskogen.

– Park- och naturförvaltningen håller på att skapa en fin miljö med mycket grönt där man också bara kan sitta och titta på folk eller lyssna på fågelsången, säger Annika Svensson.

Populär träningsform
På senare år har utegym fått ett starkt uppsving i popularitet, vilket man också har märkt av på idrotts- och föreningsförvaltningen. Enligt en undersökning som förvaltningen gjorde i våras är utegym, efter badanläggningar, den typ av motionsanläggning som göteborgarna helst vii ha fler av.

– Vår förvaltning har i uppdrag skapa möjligheter till en aktiv fritid för människor och då är det jätteviktigt att vi bygger fler utegym runt om i staden. Helst där många människor redan rör sig, som i Slottsskogen, säger Annika Svensson.

”Ligger i tiden”
Hur kommer det sig att utegym plötsligt blivit så populärt, då? Annika Svensson tror att en bidragande orsak kan vara att människor i dag vill att träning ska vara på deras villkor och i allt högre utsträckning väljer att träna på egen hand i stället för organiserat.

– Jo, det har exploderat. Ungdomar i dag söker sig mer till individuell träning som gym och mindre till föreningar. Jag tror människor vill att träning ska vara lättillgängligt. Som utegym – det är gratis, kräver ingen särskild klädsel och man kan gå dit när som helst och tillsammans med vem man vill. Det ligger i tiden, helt enkelt, säger hon.