Har vuxit till unik mötesplats. Dalheimers på Slottsskogsgatan i Majorna är huset utan trösklar. I 40 år har Dalheimers betytt livskvalitet för människor med fysiska funktionsnedsättningar, men är också en mötesplats för alla göteborgare.

Ända sen starten 1974 har Dalheimers drivits av Göteborgs Stad. I början var det mer ett föreningshus för handikapprörelsen. Under årens lopp har verksamheten vuxit i omfattning och förändrats till det ”multi-hus” som det är idag.

Huset har korttidsboende, daglig verksamhet och friskvård. Men också gym, bibliotek, restaurang och massor av kulturevenemang och konferenser.

Unikt hus
– Det unika med Dalheimers – och en av våra hörnstenar – är att det är ett hus dit alla är välkomna oavsett livssituation, säger Thomas Kollberg, ansvarig för konferens och kultur på Dalheimers.

– Här samlas medlemmar i en mängd föreningar som strävar efter att alla skall få ta del av samhällslivet. Och här träffas yrkesverksamma inom vård och omsorg för att få senaste nytt från forskare och fältet, så att de kan förbättra livet för sina brukare, säger Thomas Kollberg.

Och här kan alla ta del av ett sprudlande kulturliv, allt från Nationalteaterns rockorkester till Majornas 3dje rote eller en stilla filmquizkväll. Thomas Kollberg berättar om ett exempel på vilken roll kulturen i huset kan spela för att hjälpa sjuka människor.

Kulturens kraft
– Förra året släppte vi en CD med över 20 artister, bland andra Mikael Wiehe, som tolkade den amerikanske folksångaren Woody Guthrie. Allt överskott gick till ungdomsverksamhet för människor med Huntingtons sjukdom, den sjukdom som Woody Guthrie dog av.

Dalheimers hus öppnades hösten 1974 och invigdes officiellt av Drottning Silvia och kung Carl Gustaf 1976. Kronprinsessan Victoria återinvigde huset 2009, efter en omfattande om- och tillbyggnad för totalt 80 miljoner kronor.

– När huset startade 1974, var det en helt annan verklighet än den vi lever idag, säger Thomas Kollberg.

– Livsvillkoren för människor med funktionsnedsättningar har förbättrats på många sätt. Personlig assistans-reformen har gjort att världen blivit tillgänglig för alla på ett helt nytt sätt.

Fest på tisdag
Idag har huset mer än 1.000 besökare per dag, till friskvården, aktivitetscenter, föreläsningar eller till restaurang Fritz, uppkallad efter godsägaren Fritz P Dalheimer, vars testamente på 1920-talet utgjorde grundplåten till Dalheimers hus.

– Idag finns vi givetvis på Facebook och har över 1.000 gillare, berättar Thomas Kollberg.

Och i den öppna andan firas 40-års jubileet på tisdag nästa vecka: Det blir en mix av föreläsningar, musik och fest i ett program som pågår från klockan 13 till sena kvällen.

Firandet inleds av Brunnsboskolans musikkör och sedan sjunger Mikael Krantz och Acka Matérn sina favoritlåtar. Husets egen kör, Dalheimers Singers, bjuder på gyllene hits och husets Mediagrupp visar sina bästa filmer.

Stella på scen
Ole Moe lär ut RGRM, Ronnie Gardeners metod för friskvård och rehabilitering, Anton Björnegård & Leif ”Pedda” Petersen bjuder på en personlig musikalisk resa. Här finns också en utställning där mer än 20 föreningar som är aktiva i huset visar vad de har att erbjuda.

Kvällens program öppnas av Eddie Wheeler Band och avslutas av Stella, som gör ett sällsynt framträdande. Stella består av Karin Klingenstierna, Paula af Malmborg Ward, Lars Moberg, Niss Kerstin Hallgren, Tomas Olsson, Elisabeth Engdahl och Mia Samuelsson.

Hela jubileumsprogrammet är gratis och restaurang Fritz bjuder på kaffe och tårta!

740A.jpg

Kim Vehmanen tränar i gymmet på Dalheimers hus.