Kultursommarjobbare når 200 000 personer. I sommar kan göteborgarna återigen njuta av kultur på gator och torg. Ungefär 250 ungdomar har fått kultursommarjobb inom Göteborgs Stad och sätter upp egna föreställningar över hela stan. En av grupperna heter ICY och bjuder på K-pop.
Musik, dans, teater, film, kostym, rekvisita, foto – all kultur som går att göra i det offentliga rummet och som kan betyda något för någon. Det är vad Göteborgs Stads unga kultursommarjobbare kommer att ägna sig åt några veckor juni, juli eller augusti.
Några av alla ungdomar är dansgruppen ICY, som består av åtta tjejer som alla dansar på fritiden. Den här julidagen uppträder de på Kungsportsplatsen.
– Alla känner inte varandra sedan tidigare utan vi är två grupper som satts ihop till en under de här veckorna. Vi repade förra veckan hela dagarna och jag tycker vi har fått det att funka nu, säger Makeme Kone Camara och kliver in under ett träd eftersom ett sommarregn återigen börjat falla.
Ska arbeta självständigt
Satsningen på kultursommarjobb startade 2010 och får idag in över 500 ansökningar från ungdomar mellan 16 och 19 år, varav ungefär hälften får jobb. Ansökningen består av ett filmklipp där den sökande beskriver vad hen vill göra. De ungdomar väljs ut får tillgång till coach under en repetitionsvecka, men mestadels är det ungdomarna själva som styr vad de vill göra och vad de vill säga.
Johan Westergren är projektledare på kulturförvaltningen och ansvarar för kultursommarjobben.
− Tanken är att de ska arbeta självständigt, vilket är en utmaning men också väldigt utvecklande roligt och lärorikt.
Föreställningar hela eftermiddagen
Repetitionsveckan avslutas med ett genrep för de andra grupperna. Därefter är det dags för två veckors hårt arbete med sex till åtta föreställningar per dag.
− Oavsett om de senare kommer att välja en karriär inom ett kulturområde eller något helt annat ger arbetet viktiga verktyg och förbereder ungdomarna för arbetsmarknaden, säger Johan Westergren.
Sommarjobbarna är uppdelade i två grupper och arbetar var sin period. Den gruppen arbetar vecka 26 till 28 och den andra 31 till 33. Under de veckorna kan du uppleva allt från konserter till dansworkshops varje vardag mellan 12.00 och 17.30.
ICY dansar K-pop – koreansk popmusik, med både tjejgrupper, killgrupper och soloartister, som blivit ett globalt fenomen.
– Vissa kör ett mörkare tema och andra mer glatt. Vi använder backtrack-musik från olika tjejgrupper och blandar teman i vårt framträdande, säger Lina Lundin, som dansat sedan hon var sex år och gör sitt andra år som kultursommarjobbare.
Den här dagen varvas deras framträdanden med bandet Second soul, som tvingats dra en presenning över alla instrument och högtalare. Men nu har regnet dragit sig undan och marken torkat upp lite, och det är dags för ICY att dansa. Framträdandet är 13 och en halv minut långt. Göteborgare och besökare stannar till för att titta när Makeme, Lina och deras danskollegor dansar precis bredvid Kopparmärra.
– Man ser att de som stannar blir glada, och vissa kommer fram efteråt och säger att vi är duktiga. Det är ett jätteroligt sommarjobb där man får träffa många nya personer, säger Makeme Kone Camara.
”Berör många”
När Göteborgs Stad genomförde kultursommarjobb 2019 lockade föreställningarna en publik på cirka 219 000 personer. Det var innan pandemin och verksamheten hoppas kunna nå samma publikvolym i sommar.
− Oavsett om det var folkmusik på ett äldreboende eller barnteater utomhus i lekpark i Hjällbo så är det tydligt att föreställningarna betyder mycket och berör många, säger Johan Westergren. En kulturupplevelse går inte att mäta och kan vara svår att beskriva med ord men det betyder inte att den är mindre viktig. Kultur gör något med oss.
Lina Lundin och Makeme Kone Camara uppträder med dansgruppen ICY under två veckor i juli på olika platser i Göteborg. Foto: Kajsa Sandin