Grön promenad med utegym och dansbana. Inför Göteborgs jubileumsfirande 2021 har göteborgarna fått ett nytt stråk med gröna oaser. På torsdagen invigdes det fyra kilometer långa Kvillestråket med framträdande av allt från Göteborgsoperans danskompani till hiphopdansande seniorer och Hisingens kulturskola.

Utmed Kvillebäcken har ett grönt stråk med två oaser växt fram sedan i höstas. Det sträcker sig från Hjalmar Brantingsplatsen till naturområdet i Hökälla och är en av många satsningar till stadens jubileumsfirande 2021.

‒ När göteborgarna tillfrågades om vad de önskade sig inför jubiléet svarade många; fler sammanhängande stråk, tillgång till vatten, grönska och inbjudande mötesplatser. Det bidrar vi till att förverkliga nu är Kvillestråket är färdigt, säger projektledare Petra Wernersson, park och naturförvaltningen.

Stråket består av mötesplatser där man kan sitta, vid Hjalmar Brantingsplatsen och Hökälla finns storbildskartor över stråket och i Aröd, nära Backaplan, har ett utegym med hinderbana byggts.

Fokus på tjejer
Lagom till invigningen är även en dansbana vid Kvilleplatsen färdig. Den är ett resultat av en workshop med unga tjejer från Lundby.

‒ Studier visar att de spontanidrottsplatser som byggs till 80 procent lockar och används av unga killar och vi ville ta reda på vad tjejerna önskar sig.

Det blev en dansbana där man kan spela sin egen musik och dansa loss. Tanken är även att banan ska användas till kulturskolans, stadsdelens och olika föreningars evenemang och aktiviteter.

När Kvillestråket invigdes på torsdagen blev det förstås med dans och rörelser. Vid utegymmet var instruktörer på plats och på dansbana blev det hela 17 framträdanden med olika former av dans.

‒ Flera lokala dansföreningar är med och förgyller dagen. Bland annat blir det finsk tango och dans av bosniska föreningen. För äldre blir det sittyoga, dans och gympa och den som vill prova på latinamerikansk dans kan göra det. Det blir med andra ord något för alla, säger Petra Wernersson.

7626.jpg