Site-specific dance. Tre söndagar i höst har äldre och yngre mötts genom dans och rörelse på olika platser utomhus i Göteborg. Satsningen heter Dansleden och är ett projekt inom Generationsmöten i Centrum. ”Gensvaret har varit väldigt positivt och deltagarna har uttryckt att de känt en sann rörelseglädje”, säger koreografen Elin Hermansson.  

Generationsmöten i Centrum har i uppdrag att skapa förutsättningar för människor i alla åldrar att mötas genom olika aktiviteter. Syftet är att bryta isolering, minska fördomar och klyftor mellan åldersgrupper, samt främja hälsa och friskvård.

Foto: Mimmi Bergman

Under hösten har göteborgarna kunnat mötas genom dansen. I satsningen Dansleden var utgångspunkten att skapa en mötesplats utomhus där människor i olika åldrar och med olika erfarenheter får mötas inom dansformen site-specific dance.

– Det är en världskänd dansform där dans och rörelse utforskas på eller för en specifik plats. Man utgår helt enkelt från platsen och hur den bjuder upp till dans på sitt alldeles egna unika sätt, förklarar koreografen och danspedagogen Elin Hermansson.

Dansat i Slottsskogen

 Vid de tre tillfällena har gruppen – där ungefär 14 personer deltagit varje gång – besökt olika platser varje gång med olika teman. Det nutida konstverket ”Det som håller mig kvar, bär mig vidare” i Slottsskogen var ett.

– Vi har även varit vid den historiska platsen Carolus rex vid Esperantoplatsen, och vid vattentrappan vid Näckrosdammen. Vi har arbetat mycket med dansimprovisation där deltagarna själva och tillsammans skapat rörelser med inspiration av platserna. Det handlar mycket om att öppna sina sinnen, att se sin omgivning, bli medveten om den och respondera på den på ett nytt kreativt sätt.

Rörelsen får ta plats

 Anmälan till Dansleden var öppen för alla. Den yngsta som deltog var 10 år och den äldsta i 60-årsåldern. Både kvinnor och män var med.

– Gensvaret har varit väldigt positivt. Många har tyckt att det är härligt med nya möten och minnen, och har uppskattat interaktionen mellan rörelse och natur. En annan aspekt som en deltagare nämnde var att kroppen får ta plats. Det finns inga väggar och tak utomhus som man annars är van vid under en traditionell dansklass inomhus, det känns faktiskt som att rörelsen blir större och oändlig, säger Elin Hermansson.

Under hösten har Generationsmöten även anordnat After Work-filmning. Det sista tillfället äger rum 22 oktober klockan 15–17. I aktiviteten får deltagarna möjlighet att lära dig utforska sin smartphone eller surfplatta. Träffarna leds av professionella filmare.