Solodansare, par och grupper trimmar nu sina moves och steg en sista gång - för på måndag är det allvar. Just Move It – Göteborgs stora danstävling - laddar för stor final på Konserthuset.

Fyra tävlingsklasser och fyra finalister i varje klass. Pengar i potten och artister som rapparen J-Son på scen – det är klart att det bubblar av förväntningar runt om i det dansanta Göteborg inför finalen av Just Move It.

150 tävlande

Danstävlingen som tog ett försiktigt första steg för två år sedan har på kort tid etablerat sig. I år anmälde sig 150 dansare och planerna är stora:

– Det här ska bli en tradition med massor av deltävlingar för folk i hela Västra Götalands län, säger fritidsassistenten Talar Kirkor som vet att ett helt gäng intresserade Skövdeungdomar kommer för att kolla på måndagens finaler.

Tävlingen avgörs i fyra klasser:
Showcase – minst tre dansare som uppträder i grupp med en stil och dans de själva väljer. Fyra grupper i final.
Pardans – fyra par har kvalat in till måndagens final.
Breakdance – two-and-two-battles. Ett par battlar mot ett annat par. Fyra par gör upp i finalen.
Solister – ensamma på scen. Fritt fram för all stilar. Fyra finalister.

– I juryn sitter professionella dansare och danslärare, och vinnarna i varje klass går hem med 5000 kronor, säger Talar Kirkor.

Åldern spelar ingen roll

Just Move It spelar åldern ingen roll. I kvaltävlingarna på Teendream (Hisingen) och Radar72 (Kortedala) hände det att trettonåringar slog ut dubbelt så gamla konkurrenter. Och en av måndagens finalister i pardans vann faktiskt solistklassen förra året. Medan juryn överlägger intar rapparen J-Son scenen.

Göteborgaren med brasilianska rötter som samarbetat både med 50 cent och Lil Wayne kan få vem som helst att röra på fötterna.