På Dansens dag den 29 april är alla elever i stans skolor inbjudna att dansa och uppleva danskonst i Trädgårdsföreningen. Årets stafettdans, som eleverna övat på under våren, har influenser utifrån och står för mångfald. Dansens dag firas över hela världen till minnet av balettpionjären Jean-Georges Noverre.

Vartannat år skapas en ny stafettdans i samarbete med Kulturskolan i Göteborg. Under våren övar eleverna på dansen som det här året har temat Karneval.

Galenskapare inviger

– Dansen heter La Folia och har influenser utifrån, bland annat från Brasilien. Musiken är karnevalsmusik med ursprung i 1700-talets Spanien, säger Maria Rudbo, danskonsulent på kulturförvaltningen. Årets stafettdans har producerats av kulturskolorna i Centrum, Härlanda, Linnéstaden och Örgryte som också har arrangerat musiken.

Monica Milocco, dansare på Göteborgsoperan, står för koreografin. Programmet, som startar 10.00 i Trädgårdsföreningen, innehåller också framträdanden av Flamenco en Marcha och Abadá Capoeira. Per Fritzell från Galenskaparna & After Shave inviger det hela.

Firas också ute i stadsdelarna

– Många stadsdelar arrangerar också sitt eget firande på torg och i parker. Tanken med stafettdansen är att inspirera eleverna att dansa tillsammans och titta på danskonst, säger Maria Rudbo.

Dans ingår också i ett nationellt utvecklingsprogram som Statens Kulturrråd leder. Målet är att främja fysisk aktivitet och främja lärande genom att alla barn får tillgång till dans som kunskapsområde.