“Livet tar inte slut”. I mars förra året flydde Daria Volovyk från Ukraina. Nu har hennes flykt blivit en kortfilm. “Syftet var att berätta min historia och visa att livet inte tar slut för att man måste börja om”, säger Daria som är med i Ungdomsfullmäktige i Göteborg.

”Under hela flykten var jag bara inne i mig själv. Ingen hunger, inga känslor”, berättar Daria i filmen.

Musikhjälpens tema “En tryggare barndom på flykt från krig” lever vidare i Göteborg. Göteborg & Co har tillsammans med Ungdomsfullmäktige i Göteborg gjort en film som lanserades den 2 mars.

– När ett evenemang, kongress eller ett möte genomförs i Göteborg vill vi inte bara att det ska försvinna utan skapa långsiktiga effekter. Det var självklart för oss samband med Musikhjälpen för att se till att detta viktiga ämne får fokus även efter genomfört evenemang, säger Henrik Svensson, projektledare på Göteborg & Co.

Har hjälpt att berätta

Filmen är ett resultat av det. I den berättar 17-åriga Daria Volovyk om sin flykt från Ukraina i mars 2022.

– Det har hjälpt mig att prata om det fruktansvärda som hänt mig. Det blir mycket lättare att leva om man berättar och inte bär det inom sig. Det finns människor som kan hjälpa dig och du kan få stöd.

“En fantastisk erfarenhet”

Filmen är gjord i så kallat stop motion-format. Daria Volovyk medverkar på flera sätt i den. Det är hennes historia, hon sjunger en sång från Ukraina, hon har gjort bilderna i filmen och har varit med och gjort animationen.

– Vi jobbade i en-två månader för att få filmen klar och det kom upp massa idéer under tiden. Det har varit en fantastisk erfarenhet att få arbeta med så snälla och professionella personer, säger Daria Volovyk.

Ska spridas

Filmen heter “En framtid där” och är gjord utifrån Barnkonventionens mål att alla barn har rätt till liv och utveckling.

– Tanken är att filmen ska finnas med på ett antal utvalda konferenser, allt från demokratidagar till barnrättsdagar. Vi har skickat den till filmfestivaler både i Sverige och internationellt. Den ska även spridas i sociala medier, berättar Henrik Svensson.

Se filmen här: