Homosexuella sjömän, marockansk filmkonst och händelser skildrade i en 150-årig lokaltidning. Bredden i ämnesval brukar vara slående när Göteborgs museer sätter samman sina program, och våren 2009 är inget undantag.

Att Charles Darwin fyller 200 och hans (r)evolutionerande bok 150 år är händelser som kommer att uppmärksammas på flera av Göteborgs museer under våren.

Naturhistoriska museet arrangerar till exempel föreläsningar på temat evolution på onsdagskvällar i februari och mars, och från och med 8 april funderar Sjöfartsmuseet både på hur det var att färdas jorden runt på haven på Darwins tid, och på hur livet på jorden egentligen uppstod.

Sexualitet till sjöss och i uniform

I februari startar Sjöfartsmuseet också utställningen Frizon, om de homosexuella män som till sjöss, på Svenska Amerika Liniens fartyg, fann en fristad från den trångsynta världen på land. I mars startar en utställning om vad som historiskt har kännetecknat en soldat. Vems historia är det som berättats och vems har tigits ihjäl, när könet, sexualiteten och uniformen varit så avgörande för soldatens identitet?

Göteborgs konsthall bjuder som vanligt på fri entré och fria visningar, under våren bland annat i form av ett samarbete med Cinemateket i Tanger. Elva marockanska konstnärer och filmskapare visar sina samtida alster, bland annat porträtteras människor vars högsta önskan är att korsa Gibraltar sund och skapa sig ett nytt liv i Europa.

Konst från när och fjärran

På Konstmuseet visas också mycket internationell konst, inte minst från de nordiska grannländerna, medan Röhsska museet fortsätter sitt utforskande av svenskt konsthantverk i alla dess former. Man kommer även att visa upp 700 olika citruspressar, som exempel på hur olika och kreativt ett vanligt husgeråd kan utformas.

På Stadsmuseet uppmärksammar man Göteborgs-Postens 150-års jubileum och berättar via tidningens historia även stadens.

Högt och lågt

Ett av Göteborgs nyare museer, Aeroseum i den underjordiska och tidigare topphemliga försvarsanläggningen vid Säve flygflottilj, arrangerar guidade visningar och hisnande aktiviteter, inte minst för skollediga barn under våren.

Mer jordnära utställningar blir det på Botaniska trädgården, där botanisk konst, såväl målad som fotograferad, visas bredvid förföriska orkidé-skönheter och exotiska frukter.

84_2.jpg

Den 31 januari öppnar Stadsmuseets utställning ”Du, jag och GP” med anledning av GP:s 150-årsjubileum.