Charles Darwin firas dubbelt över hela världen i år, 200 år sedan han föddes och 150 år sedan hans omvälvande bok om evolutionsteorin gavs ut. Sjöfartsmuseet i Göteborg uppmärksammar också Darwin dubbelt – både världsomseglaren och hans vetenskapliga teori.

”Historiens viktigaste upptäcksresa?” heter museets utställning som invigs nästa vecka och pågår hela året ut.

Modell av HMS Beagle

– Som sjöfartsmuseum vill vi skildra Darwins fem år långa världsomsegling. Det var ju då han fick ledtrådarna till sin teori, bland annat i Sydamerika och på Galapagosöarna, berättar Björn Källström, enhetschef för Akvariet på Sjöfartsmuseet.

För det är i Akvariets tropiska del – där man byggt en ny utställningsyta – som Darwin-utställningen finns, bland annat en modell av expeditionens berömda fartyg HMS Beagle.

Här kan man på en stor skärm se hur seglatsen gick och få kortfattad information om de ställen som besöktes och hur de kom att påverka Darwins teorier. Här får man också veta mer om Darwin som person.

Presenterar Darwin på ett enkelt sätt

Den andra delen i utställningen är mer naturvetenskaplig och utgår från den mångfald av arter som finns i Akvariet.

– Här vill vi visa hur själva evolutionen fungerar. Vi försöker presentera Darwins teori på ett enkelt sätt, utan svåra termer, säger Björn Källström.

Och även om Darwinutställningen är ämnad för allmänheten kommer den att kunna användas av lärare på besök med sina klasser och av museets pedagoger.

Räknar med många skolklasser

– Vi har väldigt många lektioner här på museet. Den här utställningen kommer att bli ett bra hjälpmedel för att prata inför klasserna om biologisk mångfald och livets utveckling på jorden, säger Björn Källström.

Han räknar med att Darwinutställningen kommer att locka många skolklasser till museet.

– Ja, det är vi säkra på. Och vi hoppas att den ska hjälpa lärarna att förklara evolutionsteorin, vilket kan vara nog så svårt.

Utställningen invigs på onsdag 8 april, klockan 18.30. Därefter kan man lyssna till författaren och professorn Nils Uddenberg som skrivit flera böcker om Darwin, evolutionen och människans historia, nu senast Gränsvarelser. För sitt verk i två band, Idéer om livet, belönades han med Augustpriset 2003.

Fotnot:
Nils Uddenbergs föredrag börjar kl 19.00. Från kl 18 är det fri entré till Sjöfartsmuseet.

284E.jpg