Åtta vinnare får följa In port race. Ett knappt hundratal göteborgare var med och tävlade om en plats ombord på en av åskådarbåtarna under In-Port Race i Göteborg lördag 27 juni. Åtta lyckliga vinnare har nu utsetts. En av dem är en pigg 86-åring.

Ingrid Sjöstrand, som fyller 87 år i år, blir glatt överraskad när Vårt Göteborg ringer upp:

3268.jpg
– Åh, så roligt! Nu blev jag jätteglad!

Motiveringen blev avgörande
Det var i marsnumret av Göteborgs Stads hushållsmagasin Vårt Göteborg som tävlingen lanserades. Åtta platser ombord på en åskådarbåt fanns i potten. Vinsten är att till havs, på en åskådarbåt, följa när havskappseglingsbåtarna i Volvo Ocean Race forsar in i Göteborgs hamn. Göteborg är slutdestination för Volvo Ocean Race och målgång för seglarna som varit ute i nio månader och seglat runt hela jorden.

Frågan – Vad heter Frihamnens tre pirar? – visade sig vara enkel. Svaret är Södra Frihamnspiren eller Bananpiren, Norra Frihamnspiren och Kvillepiren. Nästan alla hade alla rätt. Därmed blev motiveringen det avgörande. Vi undrade: varför ska just du vinna en biljett?

Ingrid Sjöstrand, som bor på Stampgatan i Göteborg, hade snickrat ihop en humoristisk motivering som juryn föll för:

”Eftersom jag är 86 på det 87e året haltar jag gärna ensam och nyfiket omkring i Göteborg och glor på sevärdheter och roliga hus, tittar in på de fina museerna, är stam- och stanngäst på biblioteken och vill se och höra så mycket som möjligt om staden så länge jag lever. Jag tror att det skulle förlänga och förljuva mitt liv att få en plats på båten! PS. Får man meta också? ( Kan medföra egna brödkulor gjorda av mitt dagliga veckogamla bröd.)”

”Jag är nyfiken på Göteborg”
Det där med ”egna brödkulor av det veckogamla brödet” var ett skämt, försäkrar Ingrid Sjöstrand. Hon behöver inte meta för att dryga ut matkassan.

– Nej, nej, det var bara på skoj. Jag har så att jag klarar mig.

Men haltar en aning, det gör Ingrid Sjöstrand. Ena benet är lite kortare efter en höftoperation. Och det stämmer att hon ofta är ute på stan och deltar i olika aktiviteter. Museerna besöker hon flitigt. En pigg 86-åring som ursprungligen kommer från Stockholm.

– Jag är 86 och ett halvt år. Fyller 87 i december, skrattar hon och håller med om att hon nog är ganska vital för sin ålder och vetgirig.

– Jag är nyfiken på Göteborg och vill gärna lära mig mer och uppleva mer, fast jag har bott här sedan 1960.

Ska besöka festivalområdet också
Någon särskild sjövana har Ingrid Sjöstrand inte och seglat har hon aldrig gjort. Skogspromenader har lockat mer genom åren. Men att nu följa Volvo Ocean Race-båtarna när de går i mål i Göteborgs hamn och även besöka festivalområdet Race Village i Frihamnen är verkligen något hon ser fram emot.

– Jaa, det ska bli så roligt!

Att utse övriga sju vinnare var en delikat uppgift för juryn, som till slut valde att premiera olika typer av motiveringar. En del på vers och rim, en del mer korthuggna – men väl så precisa och fyndiga.

Övriga sju vinnare i Vårt Göteborgs tävling om en åskådarplats under In-Port Race och deras motiveringar presenteras nedan.