Drakkiosken invigs på fredag. Pyssla, umgås, fika eller hjälp till att fixa en park för alla barn. Det händer mycket hos Designklubben i Biskopsgården under ett par sommarlovsveckor. “Vi har många stammisar, de kanske är med på en workshop en timme och sedan stannar de kvar och är med kompisar”, säger Anna Hydén, projektledare.
Det skrattas och pratas utanför Orkanen i Biskopsgården där Designklubben från Röhsska museet har sommarlovsöppet. Strax börjar dagens aktiviteter som innebär pyssel av olika slag: gör en egen brosch i filt, gör ett smyckeskrin eller designa en egen vattenflaska. Som vanligt är det bara fantasin som sätter stopp. En flicka klipper ut mycket små gröna plastbitar och fäster på sin flaska. En annan flicka arbetar med att få fast en bred brun bård kring flaskan.
– Man kan komma tillbaka flera gånger och testa på samma material och utveckla en idé, säger Anna Hydén.
Unga designambassadörer
Nio gymnasieungdomar från Biskopsgården arbetar som designambassadörer på Designklubben. De har varit två veckor på Röhsska museet och bland annat fått lära sig vad design och konsthantverk kan vara samt besökt Liljevalchs arkitekter, HDK Valand och Konstepidemin.
– De har fått en bild av vad som ingår i Röhsskas arbetsområde, det är ganska brett. Parallellt med det har de fått ta fram ett sommarlovsprogram som vi nu genomför, säger Anna Hydén och berättar att designambassadörerna har stöd av tre handledare som tidigare varit designambassadörer.
Gör i ordning Drakparken
Förutom aktiviteterna på Orkanen pågår också arbete med att göra i ordning en park i närheten. Det görs i samarbete med gästdesignern Catherine Paterson på Lekkontoret med stöd från Västra Götalandsregionen.
– Jag försöker involvera barnen i vad vi ska göra och i designen. Barnen på fritidsgården ville göra en grillkiosk. Det blev en drakkiosk eftersom draken tänder elden. Parken heter Drakparken, berättar Catherine när hon skruvar ihop möbler inför fredagens invigning med grillparty.
Aktiviteter året om
Drakparken är utpekad som otrygg plats under trygghetsvandringar i området med trygghetsvärdar. Fram till att Nya skolan ska byggas där ska det vara en välkomnande plats för barn och unga igen.
– Vi sätter i gång det. Men det finns planer på att Bostadsbolaget och Bo bra i Biskopsgården också ska ha aktiviteter där, så att det händer saker året om och inte bara på lov, säger Anna Hydén.
Om Designklubben: Biskopsgården
Röhsska museet började jobba i Biskopsgården 2018. Då i ett samarbete med Sjumilaskolan och designstudion Design Lab S. Det resulterade i mindre projekt. För att kunna göra en mer långsiktig satsning i Biskopsgården gjorde Röhsska en ansökan till Kulturrådet och fick utvecklingsstöd i tre år till Designklubben.
Nu har halva tiden gått. I Biskopsgården har Designklubben jobbat med Bostadsbolaget, Bo bra i Biskopsgården och Ryaskolan. Tillsammans med Bostadsbolaget knöt Designklubben ihop idén att undersöka design i Biskopsgården med Bostadsbolagets arbete att motverka arbetslöshet bland unga i området.
– Det stora syftet med att Röhsska museet är i Biskopsgården är att nå ut till fler, men också lista ut hur vi kan bli relevanta för fler besökargrupper. Det är också ett sätt att visa att det finns en hel yrkeskategori inom kultur som inte alltid är synlig för alla, kultursektorn är ett fält som behöver bli bredare. Om gruppen som jobbar med kultur är för lik så kanske det inte blir kultur för alla, säger Anna Hydén, projektledare för Designklubben.
Designambassadörerna och handledarna i Biskopsgården är anställda av Bostadsbolaget som också står för lokalen (Orkanen), workshopmaterial och fika. Målsättningen är att Designklubben ska vara kvar i Biskopsgården permanent.
Drakparken ska invigas med ett grillparty. Benjamin Hadzifejzovic, handledare till designambassdörerna, Catherine Paterson, gästdesigner, och Anna Hydén, projektledare för Designklubben. Foto: Petra Lundgren.