100 deltagare Specialvarvet i Slottsskogen kallas årets gladaste lopp. I år var 100 deltagare från daglig verksamhet i Nordost med och gick eller sprang. ”Det är roligt att komma ut, promenera och träffa folk”, säger Sandra Gahan som varit med i Specialvarvet tidigare.
Det är torsdag eftermiddag vid Geråshallen i Bergsjön och dagen före Specialvarvet. Solen skiner från en klarblå himmel och det är 21 grader varmt. Deltagare och personal från daglig verksamhet i Nordost har samlats där för ett sista träningspass inför loppet.
– Vi har varit med i många år och för varje år är det fler som anmäler sig. I år har jag anmält 100 deltagare och 35 personal, berättar Novka Stefanov, stödpedagog i daglig verksamhet 4 och 5 i Nordost, förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs Stad.
Pass varje torsdag
Många av deltagarna har varit med i flera år. Många har också i sina genomförandeplaner att de ska vara med i Specialvarvet och hur de ska träna inför det.
– De samlas här på torsdagarna för att träna och det finns också grupper som promenerar, gympar och cyklar. Vi har en utegrupp som arbetar åt Familjebostäder och de är ute och går hela dagarna.
Träningen inför Specialvarvet pågår under hela året. I februari får alla som vill anmäla sig och varje år får deltagarna en t-shirt att använda under loppet. I år är den svart med Göteborgs Stads logotyp på.
– När t-shirtarna kommer, involverar vi deltagarna. En grupp får packa och leverera dem.
Längtar till loppet
Det finns en längtan att vara med i loppet. En del som inte jobbar på fredagar byter dag för att vara med eller kommer extra bara för att vara med i Specialvarvet.
– Det sprider sig, alla våra nya deltagare vill också vara med, säger Narcisa Hodzic, stödpedagog i daglig verksamhet 5, och berättar att de hoppas att deras deltagande ska inspirera fler verksamheter i staden att vara med.
Det finns två sträckor på Specialvarvet, 3,3 kilometer och 2,1 kilometer. Banan är anpassad för barn, unga och vuxna med funktionsvariation. Delaktighet och glädje är fokus under loppet och alla deltagare får medalj och diplom. Marie Gustavsson har varit med i loppet i många år och har tränat inför rundan på 2,1 kilometer.
– Det är roligt, jag är ute och går varje dag, vi går mycket i ett projekt jag är med i och har gympa varje dag på verksamheten.
Promenerat mycket
Pelle Karlsson har varit med i några år och på frågan om han är pepp inför loppet svarar han snabbt: Absolut!
– Det roligaste med Specialvarvet är att se allt folk som är med och att få röra på sig, berättar Pelle som valt att gå 3,3 kilometer.
Zoltan Litavszky har promenerat jättemycket inför specialvarvet. Från Kortedala till Bergsjön eller från Bergsjön till Gamlestan.
– Vissa går i grupp, men jag ska springa 2,1 kilometer.
Samling efteråt
När Zoltan berättat det är det dags för Maja Forsström, som är gruppträningsinstruktör i Geråshallen, att köra i gång träningspasset.
– Först blir det uppvärmning och sedan styrka, kondition och rörlighet för att jobba igenom hela kroppen. Det här är jättekul, en superhärlig grupp och engagerade.
Specialvarvet arrangeras alltid dagen före Göteborgsvarvet, i år den 12 maj. Det startar vid Björngårdsvillan i Slottsskogen och avslutas genom Göteborgsvarvsmålet på Slottsskogsvallen. Efter loppet samlas alla deltagare från daglig verksamhet i Nordost, äter medhavd mat och pratar om loppet.
– De får nummerlappar och jag kan gå in i systemet och se hur lång tid det tog för dem. Det kan vara roligt för dem att veta och jämföra med hur det gått tidigare, säger Novka Stefanov.