Från forskning till multimedia. Hur mycket får man förenkla när man ”kokar ner” massor av historisk forskning till ett kort TV-program? Dick Harrison, känd professor i historia, håller föredrag om saken på Stadsmuseet på lördag.
– Vi måste alltid göra avvägningar när vi förmedlar kunskap om historia, säger Pontus Forslund, programproducent på Stadsmuseet.
– Hur kan vi förenkla komplicerade skeenden och presentera dem lättfattligt för en större publik? De frågorna jobbar vi ständigt med, i våra utställningar och i lektioner för skolklasser.
Dick Harrison är expert på just det; att förvandla hyllkilometer av historisk forskning till en populärvetenskaplig bok eller ett TV-program.
Jobbar i båda världar
– Han kommer ju från den akademiska världen, men jobbar väldigt mycket och framgångsrikt mot en bredare publik, säger Pontus Forslund.
Dick Harrison är nu huvudredaktör för Bonniers bokserie Sveriges Historia och var tidigare programledare för TV 4-serien med samma namn.
– Vi tyckte det skulle vara intressant att låt honom berätta för oss och våra besökare om de här ganska svåra frågorna. Och han kommer säkert att ta Sveriges Historia som konkret exempel, säger Pontus Forslund.
Chans att ställa frågor
– Efteråt kommer han att svara på frågor och det kanske rentav kan komma en och annan fråga om den svenska historia som skrivs nu, alltså att Sverige fått en ny tronarvinge.
Dick Harrisons föredrag ingår i Stadsmuseets 150-årsjubileum. Det startade förra året, då museet verkligen fyllde 150.
– I fjol öppnade vi en stor utställning om museet, men vi vill fortsätta fira i år med en del programverksamhet, säger Pontus Forslund.