Öppnas för göteborgarna Dicksonska palatset i Göteborg ska få ny glans och nästa år öppnas palatsets dörrar för göteborgarna. “Vi kommer både att återskapa och varsamt utveckla huset för att ge möjlighet till en publik verksamhet”, säger Ulf Bengtsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Familjen Dicksons köpmannavilla från 1862 har varit sparsamt använd de senaste decennierna. Staden har använt det för representation och det har även varit en populär plats för filminspelningar. Nu ska huset göras i ordning.

”Ska bli en pärla”

Generalentreprenör för projektet är Göteborgsföretaget  F O Peterson & Söner Byggnads AB som det kommunala fastighetsbolaget Higab skrev avtal med i tisdags.

– Vi har genomfört många stora renoveringsprojekt i Göteborg tillsammans med Higab, och ska göra allt för att Familjen Dicksons hem ska bli en pärla som vi alla kommer vara stolta över när huset öppnar upp sig för göteborgarna, säger Jonas Steen, vd.

Delvis välbevarat

Delvis är Dicksonska palatset välbevarat och har många originaldetaljer kvar. Det gäller främst entréplan och festvåningen som finns en trappa upp. De delarna är byggnadsminnesmärkta och kommer att renoveras varsamt. Andra delar av huset kommer att återskapas. Även utvändigt kommer upprustningen att märkas. Orangeriet mot Södra vägen får tillbaka sitt ursprungliga utseende med helt nya glaspartier och glastak.

Ett levande och tillgängligt hus

Huset ska inte bli ett museum utan ett levande och tillgängligt hus för göteborgare och besökare.

– Tanken är att de två nedersta våningarna ska inrymma restaurang och festverksamhet som det även varit tidigare. Vi kommer därför bland annat ersätta det tidigare restaurangköket med ett modernt och inrätta en ny hiss för att öka tillgängligheten, berättar Ulf Bengtsson.

Det är inte klart vem som ska driva den publika verksamheten. Upprustningen av Dicksonska palatset startar under våren och är tänkt att öppnas under 2023.

Visionsbild: Liljewalls arkitekter