Slottsskogen hoppas på nya kutar. Dobber är en tvåårig sälhanne från Leeuwarden i Nederländerna. Enligt djurvårdarna är han ”snäll och framåt”. Nu har han flyttat in i Slottsskogens säldamm tillsammans med honorna Agnes, Hälla, Labba och Sälma.

Sedan den förre knubbsälshannen Holme gick vidare till säl(l)a jaktmarker 2016 har honorna i säldammen varit utan hanligt säl(l)skap. Framöver hoppas Katrin Hansson, samordnare i Slottsskogens djurpark, att Dobbers närvaro i dammen kommer leda till att nya sälkutar föds.

– Det har varit svårt att hitta en ung hanne till våra damer, så det var kul att vi fick napp via vårt nätverk i djurparksvärlden. Dobber är bara två år och knubbsälar blir vanligen könsmogna vid fyra, men det är svårt att förutse exakt när vi kan vänta oss tillökning. Med lite tur kan vi få nya sälkutar lagom till midsommar 2019, säger hon.

Dobber anlände till Slottsskogen natten till den 29 november, och har nu fått ansluta sig till sina medsälar i dammen efter karantän och veterinärbesiktning. Efter nyår får sälarna i Slottsskogen ytterligare ny tillökning, i form av tvååriga honan Marina från Nordsjömuseet i danska Hirtshals.