Läskigt livsfarliga – men otroligt vackra. Över hundra giftormar visas i sommar på Naturhistoriska museet. ”Dödliga skönheter” heter utställningen. Och det är inget att skämta om…
Skönheten i ormarnas teckningar är ”ej blot til lyst”, den utgör ett livsviktigt kamouflage. Jag besåg utställningen i sällskap med ett entusiastiskt gäng elvaåringar på skolresa från Alingsås-trakten och några av dem var fenomenala på att hitta ormarna där de kunde ligga helt öppet i en lövhög eller på en sten utan att jag såg skymten av dem innan de blivit utpekade.
Farliga och ofarliga
Varje terrarium är försedd med karta och förklarande och tydlig text. Där kan man läsa om den östliga diamantskallerormen som är Nordamerikas farligaste orm, om leopardsnoken, som verkligen ger skäl för namnet, som finns på Balkan och Krim och är vackrast i Europa och ofarlig till skillnad från sandhuggormen – den giftigaste i samma världsdel.
Palestinahuggormen trivs på bondgårdar som har rikligt med råttor och möss, den turkiska huggormen kallas också ruinstädernas väktare. Ängshuggormen är en nyupptäckt art, med hemtrakter i Centralasien.
Ovanlig nedkomst
Det är Universeums sällsynta giftormar som flyttat till Naturhistoriska museet. Universeum har tvingats till nedskärningar och ormarna blev hemlösa men har fått en tillfällig tillflykt på museet.
Där skall de vara dragplåster ett halvår framöver medan man planerar för deras framtida vistelse. Lagom till invigningen nedkom en tropisk skallerorm från Venezuela med tolv ungar – den första kända födseln i Sverige.
Den extremt sällsynta sidewindern, har aldrig tidigare visats i Sverige, afrikansk stilettorm, unga kapkobror, bakgifttandade guamsnokar, trädlevande afrikanska trädormar och den jättelika bushmastern hör även de till sällsynta rariteter, som man är glad över att slippa i den svenska naturen.
– Det är jätteroligt för museet att kunna visa levande djur i en naturlig miljö. Reptilerna har fått en bra miljö på museet och vi vet av erfarenhet att levande djur drar publik säger museets egen ansvarige ormexpert professor Göran Nilson.
Fakta | Ormutställningen
• Dödliga skönheter visas på Naturhistoriska museet till och med 30 januari 2005.
• Museet har sommartid (juni–augusti) öppet dagligen kl 11–17.
• Medan ormutställningen pågår betalar vuxna förhöjd avgift, 60 kr. Är man under 20 år gäller fri entré!