Panelsamtal på Bio Roy 12 maj. Jubileumsfestivalen Årsrika Göteborg 400 fortsätter att leverera nya programpunkter varje månad. Dokumentären Leva tills jag dör visas på bio den 12 maj. Efter filmvisningen följer ett panelsamtal om hur vi gemensamt kan bidra till varje människas rätt att leva ett liv fullt ut, hela livet.

Filmen Leva tills jag dör skildrar vänskapen mellan Ella och Monica. Ella är 99 år, bor på ett äldreboende och har inga egna barn. Monica är en aktivitetscoach som, trots att åren gått, fortfarande sörjer sin bortgångna farmor. Med humor och värme delar de livets med- och motgångar i att åldras och vårdas i livets slutskede.

Leva tills jag dör är framtagen av dokumentärfilmbyrån Film & Tell som turnerar runt i Sverige med sin film för att lyfta frågan om hur varje människas rätt att få leva livet – hela livet – ska förverkligas.

Samtal om framtidens utmaningar och möjligheter

Äldreomsorgen i hela Sverige står inför en svårlöslig uppgift. Allt färre behöver ta hand om allt fler. Vilka reformer behövs för att fler ska välja att arbeta med vård och omsorg? Och hur får vi Göteborg till en bättre stad att leva och åldras i? Vad gör vi idag och hur planerar vi inför morgondagen?

— Det är angelägna frågor för oss inom äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, utmaningar som vi redan arbetar med och vet att vi måste lösa tillsammans med andra. När vi fick möjligheten att vara medarrangörer i visningen av filmen och delta i samtalet tog vi därför chansen, säger Maja Philis, utvecklingsledare dialog och delaktighet, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

”Vi hoppas många seniorer kommer”

Panelsamtalet modereras av Film & Tell och inleds med en politisk diskussion mellan äldre samt vård- och omsorgsnämndens ordförande Marina Johansson (S) och Elisabet Lann (KD), som var ordförande under förra mandatperioden. Den politiska diskussionen följs av ett samtal mellan bland annat äldrekonsulent Mimmi Bergman, enhetschef Eva Buxfeldt och Babbs Edberg, direktör i äldre samt vård- och omsorgsförvaltningens. Publiken kommer att kunna ställa frågor och förmedla sina tankar till panelen.

— Vi hoppas på att många seniorer kommer och att vi får ett utbyte av insikter och funderingar om hur vi tillsammans med civilsamhället kan möta de utmaningar som finns och samtidigt fortsätta verka för en ökad livskvalitet hos årsrika göteborgare, säger Maja Philis.

Efter panelsamtalet bjuder Film & Tell in till eftersnack, med kaffe och kaka, i foajén.