Nästa vecka, 10-16 oktober, är det nationella uppmärksamhetsveckan mot dopning i Sverige. På Göteborgs Stads gym uppmärksammas det genom bland annat quiz och en digital utmaning. 

Malin Ljunggren.

–  Det är ett jätteviktigt arbete som är självklart för oss att vara med i. Användandet av anabola steroider har ökat bland vanliga motionärer. Vi vill vara med och förebygga att fler börjar och samtidigt erbjuda en trygg miljö att träna i, säger Malin Ljunggren, samordnare för friskvård på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad.

Hur arbetar ni med det förebyggande dopingarbetet?

– Göteborgs Stad jobbar enligt en metod som heter 100% ren hårdträning. Den bygger på utbildning och samverkan mellan kommunen, Polisen,  Riksidrottsförbundets studieförbund RFSISU och olika externa gymaktörer. Tillsammans arbetar man långsiktigt och i förebyggande syfte med att minska användningen av och tillgången på dopningspreparat. Det kan till exempel handla om att informera om riskerna med dopning och vad det kan ge för biverkningar.

Göteborgs Stad har blivit omdiplomerade inom 100% ren träning. Varför behövs det?

–  Omdiplomering visar att vi inte har slutat jobba med detta sen förra årets diplomering, utan att vi fortsätter lägga tid och resurser på arbetet mot dopning. Att vi arbetar för ett dopningsfritt Göteborg genom att erbjuda alla som tränar hos oss en trygg och säker miljö, varje dag, året runt.

–  Genom att bli diplomerade och omdiplomerade i 100 % ren hårdträning visar vi att vi aktivt tar ställning mot dopning och att våra träningsanläggningar är seriösa. Samtidigt sänder vi en signal att föräldrar tryggt kan skicka sina tonåringar till gymmet med vetskap om att personalen är välutbildad i de här frågorna och att det finns ett samarbete med Polisen, säger Malin Ljunggren.

Hur uppmärksammar ni uppmärksamhetsveckan på era gym?

–  De som besöker gymmen kommer kunna quiza med chans att vinna fina priser och vara med i årets digitala nationella utmaning. Utmaningen går ut på att göra kreativa övningar med miniband.

Det kommer finnas information om myter om dopning och gymmen kommer vara extra bemannade.