Färgsprakande och eldsprutande. Snälla drakar, onda drakar, prickiga, blå och skimrande - på lördag tar drakarna över Stadsbiblioteket. Elever i Lövgärdet har skapat en färgsprakande och eldsprutande utställning.

Hela världens drakar heter utställningen som Stadsbiblioteket och Rävebergets skola i Lövgärdet samarbetat kring. I utställningshallen kan bibliotekets besökare från och med lördag se drakar i alla tänkbara former, färger och skepnader.

Kör sjunger saga
– Barnen har bakat draktårtor och drakkakor också. Och tillsammans med en berättare har de skapat en körsaga som kommer att framföras vid vernissagen på lördag, säger Gunnel Persson Sarris, rektor på Rävebergets skola.

Körsagan, med titeln Frihetens drake kommer att berättas av en kör bestående av 25 femteklassare, under ledning av Kiriaki Christoforidis. Hon är professionell sagoberättare och har arbetat med skolans femteklassare i ett berättarprojekt sedan i höstas.

Jobbar åldersblandat
Femmorna har deltagit i träffar på Bokbussen och Stadsbiblioteket, de har lyssnat på sagor som Kiriaki Christoforidis berättat och de har själva skapat bilder, texter och egna muntliga berättelser.

På Rävebergets skola arbetar man ofta i teman och draktemat blev så populärt att hela skolan, cirka 185 elever, engagerades. De har sytt och skulpterat, skrivit sagor, skapat musik och dramatiserat berättelser för varandra.

– Vi arbetar åldersblandat F- 2 och 3-5 och under sex-åtta veckor varje år har vi ett gemensamt hustema, som alla deltar i. Eftersom många tyckte att femmornas berättarprojekt med Kiriaki lät spännande, så blev det draktema för allihop, berättar Gunnel Persson Sarris.