Går våra drömmar att få ihop med en handfast verklighet? Det är temat för höstens omgång av Stadsteaterns populära seminarieserie Fingret i ögat. Under tre kvällar med start på måndag diskuteras allt från religion och ålderdom till apatiska flyktingbarn.

Efter att tidigare ha tagit upp frågor som genus, hbt, funktionsnedsättningar och mänskliga rättigheter har turen kommit till att sätta fingret på temat ”Drömmar och demokrati”.

Religionens plats i samhället är först ut

Anna Brorson, som samordnar Göteborgs stadsteaters seminarieserie Fingret i ögat, berättar att hösten kommer att ägnas åt att diskutera drömmar om det goda samhället.

− Vi börjar den 5 oktober med ny andlighet och religionens plats i samhället. Kan religionen samsas med demokratin i ett sekulärt samhälle?, säger hon.

Inbjudna debattörer är Ola Sigurdsson, professor i tros- och livsåskådningskunskap, Marika Palmdahl, präst i Svenska kyrkan, och Lena Malm, socialdemokratisk lokalpolitiker.

Gellert Tamas om apatiska flyktingbarn

I november knyter Göteborgs stadsteater an till succéföreställningen Sista dansen och tar upp äldre människors villkor och drömmen om en värdig ålderdom. Bland annat medverkar skådisen Solveig Ternström och regissören och manusförfattaren Carin Mannheimer.

Till årets sista seminarietillfälle kommer författaren och journalisten Gellert Tamas för att lyfta fram barnens perspektiv. Han har nyligen kommit ut med en redan mycket uppmärksammad bok om apatiska flyktingbarn och får sällskap i debatten av Nils Chöler.