Dignande utbud. En jukebox med levande sång, improvisationsteater, konstverk på hjul. Eller en kör som oväntat dyker upp på spårvagnen. Under Kulturnatta ryms alla typer av upplevelser. I år finns dessutom chans att hinna med dubbelt så mycket.

De 150 arrangörerna slår upp dörrarna på fredagskvällen 22 januari och sedan flödar kulturen ända till lördag natt.

Vanligtvis brukar Kulturnatta arrangeras i oktober, men 2016 blir det istället en förlängd kulturnatt som hålls helgen 22 – 23 januari. Detta för att markera inledningen av fokusåret på kultur, ett av de temaår som leder fram till stadens 400-årsjubileum 2021.

6F1C.jpg
Över 150 arrangörer bidrar till kulturbuffén med sammanlagt 300 programpunkter. Till de allra flesta är det fri entré, men några kräver Kulturnattakort för 150 kronnor

– Utbudet är både brett och smalt, för många olika intressen och åldrar. Det spänner över allt från en enskilda konstnärer som tar emot i sin studio, till sändning av en livekonsert hos Göteborgs Symfoniker, säger Åsa Nohlström, ansvarig för Kulturnatta.

Invigs i varje stadsdel
Tidigare har Kulturnatta invigts med ett stort, samlat arrangemang. I år sker istället flera parallella invigningar runt om i stadsdelarna. I Sjumilahallen på Hisingen blir det exempelvis luftakrobatik, i Västra Frölunda bjuds på en vandring under rubriken Stjärnorna i stjärnhusen, där fönster slås upp och boende bjuder på överraskningar och Lundby inviger med musik i Lundby konsertsal på lördagkvällen, en blandning av klassiska specialkomponerade stycken och världsmusik.

Bland arrangörerna finns såväl etablerade scener som visar smakprov ur sitt pågående program som unika upptåg skapade enbart för Kulturnatta. Det mesta sker på kvällarna, men det är även aktiviteter dagtid på lördagen, inte minst för barn.

Program i alla brevlådor
Hur ska man då göra för att hitta rätt i det överväldigande utbudet? Åsa Nohlström rekommenderar med att börja med att bläddra i programtidningen som går ut till alla hushåll, eller i programmet på webben.

– En bra taktik är att läsa på lite och ringa in det man vill gå på. Sedan får man kanske ta sig en funderare på tid och geografisk plats, så att man hinner med så mycket som möjligt.

– Jag rekommenderar även att passa på att besöka ett par nya ställen. För på Kulturnatta är alla arrangörer extra snälla och håller dörrarna öppna. Så det är lätt att komma och gå som det passar.

Vad tror du om vädret i januarinatten?
– Vi har aldrig ställt in Kulturnatta, även om det har regnat både kors och tvärs. Det vore förstås härligt om det vore en strålande kväll. Men det mesta är ändå inomhus, så man kan ta sig mellan aktiviteterna och tina upp inne.

1B6.jpg