Det gäller att våga göra det man älskar. Man kan faktiskt tjäna pengar på att göra det man älskar. Och blir man arbetslös kan det innebära nya möjligheter. Ofta gäller det "bara" att våga. På fredag 8 april startar en serie inspirationsträffar för unga på Stadsbiblioteket.

De fyra träffarna hålls på Stadsbibliotekets ungdomsscen Dynamo och arrangeras av Navid Modiri, musiker och entreprenör som startade bloggen ”365 saker du kan göra”. Det gjorde han för mer än två år sedan, så den är snart uppe i 900 tips på vad man kan göra – i stället för att göra ingenting.

Kan bli ett yrke
– Många människor tror att man måste välja mellan att tjäna pengar eller göra det man älskar. Det är inte sant, säger Navid Modiri.

– På den första inspirationsträffen ska vi prata om hur man kan bygga smarta sätt att tjäna pengar på att göra det man älskar så man kan göra det oftare, kanske till och med som ett yrke.

Förutom Navid Modiri medverkar på fredag Gustaf Josefsson, skapare av Entreprenörsjakten, och Agnes Branting, som pluggar på Kulturverkstan och sysslar med teater och storytelling.

Nästa inspirationsträff är den 13 maj och har rubriken Det är din stad också! Det handlar om rätten till det offentliga rummet, till exempel vem som får tillåtelse att pryda och smycka det rummet.

Lagliga sätt att smycka det offentliga rummet
Då medverkar konstnären och performanceartisten Joakim Stampe, som driver festivalen Live Action ihop med brodern Jonas.

– Joakim har blivit känd för att han målat på klippor och murar och gör det lagligt, eftersom han av park- och naturförvaltningen bedöms vara en etablerad konstnär. Och då får man göra konst på allmänningar.

– Vi tycker att det är intressant att hitta lagliga sätt att göra det offentliga rummet finare med gatukonst eller graffiti, säger Navid Modiri.

”Gör det du vill”
Den 1 juni är temat Konsten att vara arbetslös. Här ska det bytas tips och tricks som gör jakten på ett jobb mer kreativ. ”Gästartist” den gången blir Jesper Larsson, ambassadör för Pecha Kucha, den japanska snabb-presentationsmetoden, och delägare i kommunikationsbyrån Next century modern.

– Jesper har också startat Creators inn, där hotell hyr ut ett-två rum gratis till gästande konstnärer, något som ger en fyrfaldig vinst; staden, konstnären, regionen och näringslivet tjänar på det, säger Navid Modiri.

Sista inspirationsträffen hålls 8 juni och uppmanar: Gör det du vill!

– Då kommer Sanne Aronsson, en av Göteborgs bästa coacher på att gå från idé till genomförande, att förverkliga dina drömmar. Hon är otroligt energisk och kom nyligen hem från Kalifornien med en massa nya erfarenheter, berättar Navid Modiri.

”365 saker” har spridit sig
Han är numera en av många medarbetare i projektet ”365 saker…”. Det har spridit sig till Stockholm, Malmö, Luleå och Jönköping och håller på att utvecklas till ett rikstäckande nätverk, även om det inte syns på webben ännu.

– Än så länge jobbar vi mest bakom kulisserna med att organisera oss och stötta alla som vill göra saker. Men i höst kommer vi att bygga om sajten från blogg till portal, med ett nytt format för rådgivning och en karta som visar nätverket, säger Navid Modiri.