Brittiska trestegs-världsmästaren Jonathan Edwards och svenska artisten Kristin Kaspersen leder ingivningen av friidrotts-EM på Götaplatsen 6 augusti. Det är första gången i tävlingens historia som invigningen sker utanför arenan.

Alla göteborgare får därmed en unik möjlighet att själva vara med på plats när EM i friidrott invigs. Tävlingarna pågår 7 – 13 augusti. Samtidigt som tävlingarna pågår Göteborgskalaset som i år gjorts om en hel del och fått namnet EM-festen. 4-13 augusti blir det en lång rad artistframträdande, aktiviteter och mat på stan.

Arrangörerna räknar med runt 200 000 människor på Göteborgs gator varje dag under de tio dagar som festen pågår. Årets fest satsar extra på kulturaktiviteter som till exempel Göteborgsoperan.

Minns atmosfären

Och det är just att hela Göteborgs präglas av tävlingarna och festen som Jonathan Edwards minns från när han var här och tävlade i VM på Ullevi för elva år sedan.
5F3C.jpg
– Det är ett otroligt evenemang. Det handlar inte bara om tävlingarna utan också om arrangemang och atmosfären, säger han.

Och han är lite orolig för att leda invigningen. Det är första gången han gör något liknande. Han hoppas kunna hålla sin kollega, Kristin Kaspersen, i handen.

Centrum för kulturen

De två EM-värdarna ska symbolisera mötet mellan svenskt och europeiskt. Arrangörerna har också valt Götaplatsen som invigningsplats för att det är ett centrum för kulturen i Göteborg. Bland annat kommer Göteborgssymfonikerna att vara husband. Picasso, som ställs ut på konstmuseet, kommer också att finnas med under invigningen.

Hela Götaplatsen ska användas som arena. Väggarna används som bakgrund och scenen kommer att vara genomskinlig.

Helena Paparizou sjunger EM-låten

3D7C.jpgEn tydlig ljudidentitet har också skapats för EM, med ljudsnuttar och givetvis en officiell EM-låt ”To all the heroes” som framförs av Helena Paparizou som har grekiska rötter.

– Sången är dedikerad till alla hjältar under EM, menar Helena Paparizou.

Hon tycker att låten, som har inslag från en rad olika språk, symboliserar Sverige som ett väldigt mångkulturellt land.

Det är de två kommunala bolagen Gotevent och Göteborg & Co samt Svenska Friidrottsförbundet som står för arrangemangen och tävlingarnas genomförande.