”Dynamiskt och tankeväckande möte”. En ung, queer performanceartist möter en 62-årig feminist i ett samtal om kultur, sex, godis och mycket annat. Det är premisserna för ”Blattebögen och Lattedamen” – en humoristisk podd som utmanar normer för både ålder och sexualitet.

Här hittar du Generationspodden

I podden, som släpps på skärtorsdagen den 18 april, medverkar Edwin Safari, 21-årig queer performanceartist, och Maria Nyman, 62-årig #metoopionjär och poet som i många år varit kunskapsspridare i frågor om sexuella övergrepp och trakasserier. Utifrån sina olika perspektiv diskuterar de bland annat kultur, stereotyper och fördomar.

 – De lägger inte så mycket fokus på åldersskillnaden, utan diskuterar frågor som de är intresserade av. Samtalet berikas av deras olika perspektiv, och som lyssnare lär du dig i samband med att de lär sig av varandra. Det är ett dynamiskt och tankeväckande möte mellan feminister ur olika generationer, säger Janan Zapata Gutierrez som är verksamhetsutvecklare för Generationsmöten i stadsdelsförvaltningen Centrum.

Det var Janan och hennes kollega Lotta Lord som från början kontaktade Edwin och Maria, och bad dem tolka begreppet generationsmöten genom valfritt konstnärligt uttryck.

Laddat namn
– Vi kände till duon och tyckte att de gjorde spännande saker, och efter att de hade funderat i någon månad kom de tillbaka med konceptet: en generationspodd, säger Janan.

Hon tror att vissa kan reagera på bloggens namn, men menar att det ska förstås som ett sätt att återta makten över ett laddat ord.

– Just att Edwin beskriver sig som ”blattebögen” kanske inte är rumsrent överallt, men för Edwin handlar det om att ta tillbaka makten över ordet ”blatte”, som ju ofta används nedsättande, säger Janan.

Vill engagera fler
”Blattebögen och Lattedamen” är tänkt att vara det första avsnittet i generationspodden, där göteborgare i olika ådrar bjuds in för att podda. Janan hoppas att fler intresserade ska höra av sig.

– Vi vill skapa ett forum för göteborgare, oavsett ålder eller bakgrund att samtala kring intressanta teman. Om man har en idé får man gärna kontakta mig och få hjälp att spåna vidare. Ämnet eller formen får gärna knyta an till ett allåldersperspektiv, men exakt hur lämnar vi gärna öppet, säger Janan.

Kulturintresse leder till möten
Verksamheten Generationsmöten i Centrum skapar förutsättningar för olika åldersgrupper att mötas genom olika aktiviteter. Ofta fokuserar aktiviteterna på gemensamma intressen – som kultur.

– Att människor skapar och upplever kultur tillsammans är en fin möjlighet att motverka ålderssegregationen. Vi bygger ofta våra aktiviteter på ett gemensamt intresse – så kommer de åldersöverskridande mötena på köpet, säger Janan.