Smaker, dofter, färger, musik – muslimernas fastemånad ramadan avrundas med ett stort Eid-firande för alla som vill vara med. "Förra året kom det 3.000 till Världskulturmuseet. Dubbelt så många som vi trott", säger Zana Muhammed som har stora planer för festivalen.

Efter succéstarten 2008 får årets Eid-firande breda ut sig över två dagar. Redan på lördag kommer en rad internationella artister till konserthuset I Göteborg för att bidra med en blandning av traditionell och modern muslimsk musik.

Lekar för alla sinnen

Sofia Baig från Kanada och Mesut Kurtis, med turkiska och makedonska rötter, får sällskap på scenen av Sverigebaserade Maher Zain och folkmusikbandet Den Fule.

Den musikaliska kvällen blir som en förfest till söndagens många övningar på Världskulturmuseet där Jan Hallberg (M) och Anna Johansson (S) inviger festivaldagen klockan 12.

Sedan följer en kaskad av lekar för alla sinnen. Musik, berättelser, akrobatik och spännande mat, men också seminarier av lite allvarligare karaktär.

Planerar festival under hela Ramadan nästa år

– Vår målsättning är att hälften av gästerna ska vara muslimer och hälften icke-muslimer, så att vi får ett öppet klimat där alla känner sig hemma, säger arrangören Zana Muhammed som redan har långt gångna planer för festivalens framtid:

– Nästa år vill vi göra en festival som varar under hela ramadan för att sedan avslutas med eid-festen. Vi tänker oss en rad olika aktiviteter runt om i hela regionen.

Boende i Västra Götalandsregionen är primärt målgruppen redan nu, men Zana Muhammed vet att folk kommer resande ända från Holland, England och Frankrike för att vara med.

Holländare vill se och lära

– Holländarna är intresserade av att ta över konceptet så de kommer också att ha folk med för att se och lära, säger Zana Muhammed som redan har planer för 2012:

– Då tänker jag mig att vi lyft festivalen till en unik nivå för Europa och håller till på Liseberg.

71D2.jpg