Ett sätt att föra ut kulturen under pandemin. Covid-19 har fått Eldorado – ett centrum för personer med svår intellektuell funktionsnedsättning – att försöka erbjuda kulturaktiviteter för sin målgrupp på nya sätt. Under hösten har till exempel husbandet Eldorado All Stars börjat lägga ut musikvideor med teckensång i sina kanaler.

Eldorado är ett centrum för aktivitet, kunskap och kultur för personer med svår intellektuell funktionsnedsättning, deras personal och anhöriga, och finns i Dalheimers Hus.

– Vi fick stänga i mars och en stor del av vår verksamhet är fortfarande stängd på grund av risk för smittspridning, säger Anders Malmqvist, koordinator på Eldorado, och berättar att personalen ändå försöker tillhandahålla kulturaktiviteter för målgruppen.

Musikvideor med teckensång

Höstens alla inplanerade musikkaféer är stängda för besökare men livestreamas på Eldorados hemsida och Facebook-sida. Dessutom lägger husbandet Eldorado All Stars ut musikvideor med teckensång under hösten.

Filmerna spelades in i Dalheimers hus under några dagar i våras när personalen insåg att Eldorado skulle behöva hållas stängt.

– Vi repade in låtarna – några gamla favoriter och några aktuella och populära – låtar, riggade scenen, fixade scenkläder och smink, säger Anders Malmqvist.

Svag med Victor Leksell

 Hittills är fyra stycken publicerade, däribland listettan Svag med Victor Leksell. Alla låtar är inspelade i två versioner: en konsertversion och en med fokus på tecken som AKK (alternativ och kompletterande kommunikation).

– Jag tror att konsertversionerna är kul för våra besökare som känner till oss som personer och som varit här på Dalheimers hus på underhållning. Filmen där en person tecknar låten kan användas till att lära sig tecken.

Det finns dessutom pedagogiskt material till låtarna som går att ladda ner på Eldorados hemsida. Bland annat finns texten till några låtar nedskriven tillsammans med ritade tecken. En annan låt har en kommunikationskarta som går att skriva ut och lägga framför sig på ett bord.

– Tanken är att verksamheter i staden ska kunna använda sig av det här materialet.

”Bra respons”

 Totalt kommer åtta låtar att publiceras som musikvideor med teckenstöd.

– Vi har fått bra respons hittills. Mycket glada tillrop, och vi ser att många har nåtts. Filmen som setts av flest har över 2 000 visningar, säger Anders Malmqvist.