Tioårsjubilerande stadsdelsfest. Att vända hem är temat för Biskopsgårdens dag i år. På lördag firas dagen för tionde gången, med bland annat hiphopgruppen Labyrint, föreställningen Gränslandet och mängder av föreningar som visar upp sig vid Svarte Mosse.

Biskopsgårdens dag är ett evenemang som brukar locka tusentals människor. På lördag firar man alltså tioårsjubileum med ett program som pågår från kl 10 till 18.

Kl 11.30 startar ungdomsorkestern Göta Lejon en invigningsparad från Friskväderstorget upp till Svarte Mosse. Där finns hela 100 föreningar och organisationer på plats för att berätta om sina verksamheter, bjuda på musik, dans och sång eller servera mat från olika kulturer.

Eldsjäl och kulturpris
Bland de medverkande finns föreningar, samfund, politiker, Göteborgs Stad, räddningstjänsten och Försvarsmakten.

Årets tema är Hemvändardagen. Tanken är att människor som har en relation med Biskopsgården ska komma och dela med sig av sin bild.

Karin Klingenstierna är konferencier på scenen, där det blir ett fullspäckat program med över 30 olika artister och grupper, bland andra DJ Sean och Labyrint.

På scen kommer man att uppmärksamma några personer som betytt mycket för stadsdelen. Priset Biskopsgårdens Eldsjäl samt Västra Hisingens Kulturpris kommer också att delas ut.

Gränsöverskridande musikmosaik
Dessutom spelas Gränslandet, en prisad föreställning med musik, dans, poesi och sång. Gränslandet belönades i april med priset Årets Tvärspel på Folk & Världsmusikgalan i Västerås, med bland annat följande motivering: ”Ett levande kaleidoskop av kulturskärvor, en musikmosaik full av nya och spännande uttryck. Gränsöverskridande var ordet.”

I Gränslandet, som inrymmer flera nationaliteter och ännu fler språk, medverkar Oskar Hanska, Mohanned Hawaz, Gustav Horneman, Jenny Kristoffersson, Anna Ottertun, Ann Sehlstedt, Maria Stellas och Robert “Robi” Svärd.