För åttonde året i rad får alla elever i årskurs 3 en bok i present av kulturnämnden. Årets bok är Gravstenen i Enskededalen av Petrus Dahlin med illustrationer av Sofia Falkenham. Böckerna delas ut på biblioteken under festliga former. Startskottet går vecka 46 i anslutning till nationella läsdagen den 12 november.

Närmare 5.000 tredjeklassare får en gåvobok de närmsta veckorna. Kulturnämndens syfte med presenten är att ”betona bokens betydelse för barns möjligheter att utveckla fantasi och språkförmåga vilket är nödvändiga färdigheter för att kunna hävda sina åsikter och rättigheter.”

En bok för nybörjare

Gravstenen i Enskededalen är den sjätte boken om Kalle Skavank och hans kusin Dilsa som löser det ena mysteriet efter det andra. Författaren Petrus Dahlin definierar sina böcker som pusseldeckare för nybörjarläsare och alla andra som gillar spänning.

Vald av barnbibliotekarier

Boken har valts av barnbibliotekarier och presenterna delas ut på stadsbiblioteket och stadsdelsbiblioteken under hösten. Tillsammans med den skönlitterära boken får eleverna en specialbeställd läsdagbok.