Fem träningstillfällen. Elever i Bergsjön och Härlanda får nu prova på längdskidåkning. IK Stern som tagit initiativet, hoppas de ska leda till ökad mångfald i klubben. ”Det är ett sätt att underlätta för nyanlända och invandrarungdomar att prova – och förhoppningsvis fortsätta”, säger Pia Hjalmarsson.

I inomhusanläggningen Skidome i Kviberg ligger snön vit och längdskidspåren klara. Här har elever i Bergsjön och nyanlända i Härlanda, som går i fjärde till sjätte klass, chans att lära sig åka längdskidor på onsdagskvällar under hösten.

Bakgrunden är en enkät som skid- och orienteringsklubben Stern gjort bland sina medlemmar.

”Vi vill dela med oss av vår glädje”
– Det kom fram att många efterfrågade en större mångfald i klubben, säger Pia Hjalmarsson.

Skidkvällarna blir en chans till ömsesidigt utbyte.

– Vi vill dela med oss av vår glädje, säger Pia Hjalmarsson

IK Stern håller vanligtvis till i Skatås, men för att underlätta för eleverna kommer nu klubben till dem i stället. Skidome är enklare att ta sig till med spårvagn och buss.

Det finns redan 40 ungdomar i samma ålder i klubben. De kommer att vara med på det andra träningstillfället. Ledare och ungdomar från klubben kommer att finnas på plats som tränare och inspiratörer.

Vantar och mössor finns att låna
IK Stern har fått pengar från stasdsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda, Serneke och Tornet för att kunna hyra skidutrustning och utrymme i under de fem träningstillfällena. Det finns också tankar kring hur klubben i fortsättningen ska kunna underlätta för de barn som vill fortsätta åka längdskidor.

– Det kommer gå att låna utrustning hos oss också. Det som har varit bekymret är avståndet till Skatås. Men vi har tankar kring hur vi kan organisera det.

Ha inte för varma kläder
– Det är två minusgrader i Skidome. Men vi rör ju på oss, så inte för varma kläder. Vi har vantar och mössor ifall någon glömmer det, säger Pia Hjalmarsson.