Tropiskt motiv. Hallå där Dajla Durmic, projektledare på Artscape, som just nu är i Göteborg och ser till att staden får ytterligare sex muralmålningar fram till födelsedagen 4 juni. Just nu färdigställs en målning på Jättestensskolan på Hisingen – hur går det?

– Det går jättebra! De yngre eleverna på skolan, upp till årskurs 4, har kommit med förslag på vad som kunde målas på väggen. De äldre eleverna har fått vara med på plats och testa konstformen och hjälpa till och måla bakgrund och de skisser som de yngre barnen bidragit med. I dag är det konstnären som färdigställer verket.

Vem är konstnären och vad blir det för något motiv?

 – Konstnären heter Camilla Boström, också känd som Sceb, och bor här i Göteborg. Konstverket har ett naturtema med löv och exotiska djur, men även katter och hundar. Det ser tropiskt ut. Det är en vägg som är 8 meter bred och 4,5 meter hög som målas.

Hur många elever deltog i workshopen?

 – Det var ett sjuttiotal anmälda, men det blev fler än så. Jag tror det var runt 100 som medverkade, men de fick vara max åtta framme vid väggen samtidigt. Artscape anordnar workshops för barn och unga i samband med alla våra projekt. Vi driver ett treårigt projekt med finansiering av Arvsfonden, där ambitionen är att skapa möjligheter för barn och unga att påverka sin omgivning på ett kreativt sätt. I samband med projektet Göteborg 400 år blir det två workshops, varav det här vid Jättestensskolan är ett.

Hur tycker du att det har gått, hur har förutsättningarna varit?

 – Det ösregnade i går på morgonen, men när vi startade workshopen klockan 13 var vädret bra. Vi har haft ett jättebra samarbete med skolan där bildlärare och fritidsledare varit toppen. De har varit bra på att peppa barnen inför det här, och de har kommit med musik så det har varit dans medan vi hållit på. Skolan är nöjda och allmänheten som har gått förbi har uttryckt sin uppskattning.

Artscape ska göra sex muralmålningar nu under maj, hur går det med de andra?

 – Det rullar på. Konstnären Kalouf från Lyon har varit här i en vecka och gör en målning på Skanstorget. Och i Majorna startar snart en annan muralmålning.

Foto: Fredrik Åkerberg