Kullaviksskolans prisbelönade förslag på en framtida, ekologiskt hållbar stad, "Green City", visas just nu på Stadsmuseet. "Ett helhetstänkande där etik, estetik, social samvaro och hälsa går hand i hand. Jättefin, välarbetad och detaljerad modell" löd juryns motivering.

Det var i den riksomfattande tävlingen Future City som Kullaviksskolans elever i årskurs sju tog hem segern, och därmed 25.000 kronor, med sitt förslag ”Green City”. Temat var ”Hur kan transportsystemen utformas för att ge människor högre livskvalitet i framtidens stad?”.

Ställer ut foton, föremål och texter

Det vinnande förslaget visas nu som en del i Stadsmuseets stora utställning Kontrast – Göteborg i bilder. Eleverna ställer också ut fotografier, föremål och texter där de visar sina upplevelser av Göteborg och sina relationer till staden. Deras arbeten är uppdelade i teman som Båtliv, Att mötas, Arrangemang, Kommunikation, Baksidan och Med glimten i ögat.

Kullaviksskolan deltar även i årets upplaga av tävlingen Future City, som bland annat arrangeras av Boverket och Sveriges byggindustrier. I tävlingen tar de på sig rollen som samhällsbyggare och designar, bygger och presenterar sina förslag på framtidens städer. Årets tema är ”Hur kan framtidens byggmaterial förbättra byggnaders energiprestanda?”.

Riksfinal i Stockholm

– Det har verkligen skapat nyfikenhet bland eleverna om hur man skapar ett ekologiskt hållbart samhälle. Flera av dem har redan börjat prata om vilka jobb de vill ha i framtiden, som ekologer eller arkitekter som ritar energisnåla hus, säger läraren Anna Kölby.

Årets tävling avgörs först med en regionfinal i Göteborg den 20:e mars och slutligen en riksfinal på World Trade Center i Stockholm den 20:e april