Med 16 månader kvar till EM i friidrott i Göteborg startar på fredagen en av landets största rekryteringar av volontärer. För att EM ska kunna genomföras krävs att 3.000 personer ställer upp och jobbar gratis.

Friidrotts-EM 7 – 13 augusti 2006 är det största idrottsevenemanget på över tio år i Sverige.

– Ett så stort evenemang går inte att klara utan hjälp från frivilliga. Under friidrotts-VM 1995 var det över 5.000 som hjälpte till, säger Stefan Gadd, presschef för EM 2006.

– Vi kan inte betala lön, men alla volontärer får kläder, mat och möjlighet att se tävlingarna nån dag, även om de hamnar utanför Ullevi, till exempel som chaufförer.

En av de frivilliga under VM 1995 hette Christian Olsson, som då sålde program vid Ullevi. Det var då han fick uppleva Jonathan Edwards fantastiska världsrekord i tresteg som fortfarande står sig.

EM-arrangörerna söker såväl unga som gamla – helst över 18 år – till uppdrag som värdar och värdinnor i sponsor- eller VIP-områden, chaufförer eller för att ge service till cirka 2.000 ackrediterade journalister.

Turistbyrån tar emot anmälningar på lördag

Rekryteringskampanjen som nu drar igång, bland annat med stora tidningsannonser, går under devisen ”Vi söker 3.000 nya hjältar”.

– För att EM ska bli framgångsrikt är det otroligt viktigt att lyckas med att rekrytera kunniga och engagerade volontärer. Det är volontärerna som är evenemangets ansikte gentemot aktiva, journalister och publik, säger Toralf Nilsson, generalsekreterare för EM 2006.

På fredagen kommer arrangörerna att ha folk ute på stan som delar ut informationsmaterial bland annat vid universitetet. På lördagen kan man anmäla sig som frivillig på turistbyrån vid Kungsportsplatsen mellan kl 10 och 14.

EM i friidrott är ett av världens främsta idrottsevenemang. Det genomförs vart fjärde år och samlar över 1.400 deltagare från 49 länder. Tävlingen beräknas följas av 400 miljoner TV-tittare. Försäljningen av seriebiljetter för tre, fyra eller sju dagar har redan börjat.

Fotnot:
På fredag publiceras ett ansökningsformulär på EM:s hemsida där man kan ansöka om att bli volontär (se länk nedan).