1400 frivilliga ska få hästfesten att flyta. I augusti arrangerar Göteborgs Stad FEI Europamästerskapen i ridsport 2017, ett av de största idrottsevenemangen i Europa i sommar. Nu söker man 1400 volontärer för att få festen att gå så smidigt som möjligt.

Anmäl dig som volontär här

FEI EM i Ridsport, är en tävling med 300 ryttare och kuskar, 600 hästar och tävlingar i fyra discipliner. Tävlingarna äger dels rum inne på Ullevi, men också på Heden och som ett maraton genom staden till Slottsskogen. Just nu pågår rekryteringen av de 1400 volontärer som behövs för att få allt att flyta som det ska.

– Utan volontärer fungerar inte så här stora evenemang, säger Jeanette Mill, volontärsansvarig på Got Event AB.

Socialt jobb
Av de 1400 platserna kommer cirka hälften att jobba med säkerhet, till exempel se till att de som ska in bakom avspärrningarna har rätt ackreditering, hjälpa till med trafiken eller hjälpa besökare till rätta.

376.jpg
– Att vara säkerhetsvolontär är ett väldigt socialt jobb där man möter många människor och får prata mycket om Göteborg, säger Jeanette Mill.

Övriga volontärer kommer till exempel att hjälpa till att bygga banor, bemanna informationsdiskar på hotellen eller vara chaufför åt evenemangets gäster.

– För vissa av tjänsterna behövs viss erfarenhet, till exempel behöver man ha erfarenhet av hästar för att hjälpa till inne på banorna, men för de allra flesta tjänsterna kräver vi bara att man har fyllt 18 år. Sedan får man den utbildning man behöver av oss, säger Jeanette Mill.

Volontär över hela Europa
En som har varit volontär vid flera stora evenemang är Eva Hellgren från Göteborg.

– Jag är uppvuxen i en idrottsintresserad familj och när Friidrotts-VM arrangerades i Göteborg 1995 kände jag att jag ville vara en del av det evenemanget.

Den upplevelsen var så rolig att Eva Hellgren har fortsatt att söka sig till volontärsuppdrag, både i Sverige och utomlands.

– Jag har till exempel varit med på Way out West sedan 2008, jag har varit med på Volvo Ocean Race och på VM i Falun. Det blir ett sätt att få uppleva saker du annars bara ser på TV, och dessutom få gå bakom kulisserna. På så sätt får jag massor med upplevelser jag inte skulle ha varit med om annars.

Möta nya människor
Dessutom har volontärsuppdragen gett Eva Hellgren nya vänner från både Göteborg och resten av världen.

– Jag är 60-plus, medan många andra volontärer är ungdomar eller yrkesarbetande, men när vi alla är volontärer blir det en speciell gemenskap. Jag kan bara ge rådet att testa, för det är verkligen jättekul!