En miljon svenskar har tagit farväl av sitt hemland på kajen vid Tullhuset. På söndag den 10 september kan hela familjen känna sig som utvandrare när Emigranternas hus bjuder på en resa bakåt i tiden.

Anledningen till arrangemanget är årets tema för Kulturhusens dag – Möten och avsked. Tanken är att uppmärksamma hus och platser som anknyter till temat.

Allt är gratis

– Tullhuset och Packhuskajen var det stora utvandringsområdet. Under emigrantepoken 1850-1930 emigrerade 25 procent av befolkningen till Amerika. Och det var här de sa adjö till det gamla landet, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas hus.

Det är Emigranternas hus som tillsammans med Stena line står bakom familjedagen. Den kretsar kring en poängpromenad som startar vid Stenaterminalen och slutar vid Operan.

– Den består av totalt tio stationer. Alla håller öppet hus längs med promenadstråket och allt är gratis. Man kan besöka Emigranternas hus, bli bjuden på fika på Kajskjul 8, titta på båtarna på Maritiman och gå en guidad tur på Operan, säger Roger Bodin.

Människor i tidstypiska kläder

Det blir också underhållning. Från scenen på framsidan av Emigranternas hus sjunger Vasakören utvandrarsånger och tidstypiska visor, och i Operafoajén bjuds det på utvalda delar av Kristina från Duvemåla.

– Under promenaden möter man också människor i tidstypiska kläder, resenärer, poliser och tulltjänstemän.

Efter att ha fyllt i det sista svaret lämnas frågeformulären in i en bil utanför Operan. Alla barn får pris och ett stämplat emigrantkontrakt. De vuxna har chans att vinna både resor och operabiljetter.

Det är Riksantikvarieämbetet som ligger bakom Kulturhusens dag. Den firas i 48 europeiska länder.

6992.jpg

Emigranternas hus ligger i gamla tullpackhuset vid Packhuskajen. Foto: Anna Jolfors