USA:s ambassad i Stockholm kommer att använda Emigranternas hus i Göteborg för sina träffar med amerikaner i Västsverige. Ett första möte hölls i början av september, då ambassadören Michael M Wood träffade ett 60-tal landsmän.

– Ett par, tre gånger per år reser folk från ambassaden i Stockholm ner till Göteborg för att sköta konsulära ärenden och diskutera olika frågor med sina medborgare. Nu har de bestämt sig för att vara hos oss framöver, säger Roger Bodin, verksamhetschef för Emigranternas hus vid Packhuskajen.

Många amerikaner i Västsverige

Han poängterar att det inte handlar om att öppna ett amerikanskt konsulat i Göteborg, en fråga som varit på tapeten från och till i många år.

Totalt bor 27.000 amerikanska medborgare i Sverige.

– En stor del av dem finns i Västsverige. Jag tycker det är både roligt och intressant att de vill träffas på denna historiska plats, där så många svenskar en gång lämnade landet för att bosätta sig i Amerika, säger Roger Bodin.

Han hoppas att Emigranternas hus så småningom kan bli en etablerad hemvist för amerikaner i Västsverige.

– De har flera klubbar, till exempel amerikanska kvinnoklubben, som vi har välkomnat hit. Och det gäller också andra nationella grupper som saknar en hemvist, säger Roger Bodin.

Svensk utvandring kan öka förståelse

Emigranternas hus ska inte bara vara ett historiskt utvandrarnas hus, utan även ett migrationscentrum där grupper med olika etniska bakgrund kan mötas och diskutera.

– Vi vill använda kunskapen om vår egen utvandring som en brygga till att förstå det som sker idag. En del tycker att de som invandrat till Sverige direkt ”ska vara som vi”.

– Men då glömmer man kanske hur våra utvandrare till Amerika gjorde. De odlade sitt språk, sin kultur och sina rötter till det gamla landet, något som fortsatt ända till våra dagar. På samma sätt har många nya svenskar behov av att känna och vårda sina rötter, säger Roger Bodin.