Temperaturen stiger inför EM i friidrott i Göteborg i augusti. På fredag är det bara 100 dagar kvar och då presenteras EM-medaljerna på en presskonferens. Samtidigt inleder styrelsen för EAA, det europeiska friidrottsförbundet, ett tredagars möte i Göteborg.

På lördag ska de 17 personerna i EAA:s styrelse bestämma vilken stad som får arrangera nästa EM i friidrott, år 2010. Med största säkerhet blir det Barcelona i Spanien, eftersom det är den enda kvarvarande kandidatstaden.

Delegationer från München och Turin

Styrelsemötet föregås av ett möte med det verkställande utskottet på torsdag eftermiddag, så ordföranden Hansjörg Wirz och ytterligare några personer i ledningen för EAA kom till Göteborg redan på onsdagen.

– Förutom EM 2010 ska styrelsen fatta beslut om var inomhus-EM 2009 ska äga rum och ta beslut om Europacupen Superligan 2007, så i helgen kommer en rad delegationer från de städerna hit, från till exempel München och Turin, berättar Toralf Nilsson, generalsekreterare för EM i friidrott 2006.

EM-medaljerna kommer att vara i glas, formgivna av Göteborgskonstnärinnan Ulla Ohlson, det är känt sedan länge. Men inte hur de ser ut. På presskonferensen på fredag kommer de åtråvärda medaljerna att visas upp för första gången.

Ny Temo-mätning klar på fredag

Då ska EM-arrangörerna också presentera den tredje och sista Temo-mätningen kring vad svenskarna känner till och tycker om EM i friidrott i Göteborg. Den senaste mätningen, från september förra året, visade att 36 procent av svenskarna kände till jätteevenemanget, en klar ökning från 18 procent i juni 2005.

Toralf Nilsson har ännu inte fått de nya Temo-siffrorna.

– Det ska bli spännande att se vad den sista mätningen visar. Vi vet ju att det krävs en omfattande kommunikation för att ”alla” ska känna till mer om evenemanget, säger han.