Västkustens klippor ska lysa på bröstet till segrarna i EM i friidrott. På fredagen, med exakt 100 dagar kvar till EM, visades för första gången EM:s mycket speciella medaljer i glas. Samtidigt presenterades en enkät som visar att mer än hälften av svenskarna äldre än 16 år nu vet att EM ska gå i Göteborg.

Temo har för tredje gången har genomfört en riksomfattande undersökning kring kännedomen om EM, som avgörs i Göteborg 6–13 augusti. Enkäten gjordes via telefon till 1735 personer under perioden 28 mars–25 april.

Nöjda med utfallet

Hela 51 procent svarade att EM avgörs i Göteborg. Vid den första mätningen i juni 2005 var motsvarande siffra 18 procent och vid andra mätningen i september 36 procent.

Blande göteborgarna var det hela 80 procent som visste att EM avgörs här, en ökning från 67 procent i september och 47 procent i juni.

– Vi är nöjda med utfallet av den senaste mätningen, säger Toralf Nilsson, generalsekreterare för EM i friidrott.

– Erfarenheten från liknande undersökningar visar att det är svårt att komma upp i så mycket högre lokal kännedom när det fortfarande återstår drygt tre månader till evenemanget. Vi räknar dock med att kännedomen kommer att öka ytterligare ju närmare EM vi kommer.

Gestaltar Bohusläns klippor

EM-medaljerna är formgivna av göteborgskonstnärinnan Ulla Ohlson, som ofta återkommer till de bohuslänska klipporna i sin konst. Här blir varje medalj ett unikt konstverk som gjorts för hand på Lindshammar Glasbruk i Småland. Totalt har cirka 200 medaljer tillverkats i de tre valörerna guld, silver och brons.

Den klara kristallen i medaljen innefattar ett stycke färgat glas som tillsammans med metaller gestaltar de västsvenska klipporna.

I den förnämsta medaljen, guld, är glasklippan mörkt blå med ett tunt skikt av bladguld, omslutet av kristall och innefattat i en cirkel av förgylld metall. I silver- och bronsmedaljerna är glasklippan ljusblå respektive rödbrun.

– Glas är ett komplicerat material, men också en stor utmaning. Allt skall ske i rätt sekund, och med stor precision, och jag är väldigt mån om att uttryck och kvalitetsnivå håller måttet i varje enskild medalj, säger Ulla Ohlson.

Bågformad prispall i stål och plexiglas

Vid prisceremonierna kommer segrarna inte bara att få med sig en medalj, utan också ett stycke unik konst som påminner om Sverige och i synnerhet västkusten. Och de får sina medaljer på en helt ny prispall.

Formgivaren Leon Lewandowski från Göteborg har tagit fram en bågformad prispall i svart stål och plexiglas. Även om prispallen väger ett halvt ton ska de genomskinliga plexiglasplattorna ge intryck av att atleterna svävar i luften under medaljceremonin.

Prispallens bågform överensstämmer med Ullevis mjuka kurvor och med EM:s logotype och ska symbolisera linjen mellan start och mål, kast/hopp och resultat. Bågformen syftar också till ett symboliskt brospann, en mötesplats för idrottsutövare och idrottspublik från hela Europa.