Regnbågsflaggor i hela stan. När regnbågsflaggorna måndagen den 20 maj hissas runt om i Göteborg markerar det starten för West Pride 2013. ”Göteborgs färgstarkaste festival”, säger verksamhetschefen Tasso Stafilidis.

Hbtq-rörelsen kämpade länge i motvind i rikets andra stad. Intolerans och våldshandlingar gav Göteborg dåligt rykte, och det har krävt stora ansträngningar på bred front för att bättra bilden och flytta fram positionerna.

När nedräkningen för West Pride 2013 nu har börjat är det den sjunde festivalen, som med hundratals olika arrangemang på programmet, bidrar till en öppnare stad.

Kärlekspar ska vigas
Mellan invigningen den 20 maj och den avslutande stora regnbågsparaden söndagen den 2 juni, ryms ett brett spektra av seminarier, föreläsningar, filmvisningar, konserter och en massa annat.

Som den stora kärleksdagen den 25 maj till exempel. Den dagen förvandlas Trädgårdsföreningen till en park helt i kärlekens tecken. Verksamhetschefen Tasso Stafilidis och prästen Lars Gårdfeldt är två av flera som ska se till att giftaslystna kan lämna Trädgårdsföreningen som äkta par.

Fyra dagar senare, den 29 maj, går festivalen in i sitt mest intensiva skede när regnbågsparken öppnas i Bältesspännarparken.

Seminarier på arbetstid
Göteborgs Stad tar i och med årets festival ytterligare ett stort steg framåt. Stadsdirektör Bengt Delang har i brev uppmanat förvaltningschefer och bolagschefer att låta de medarbetare som vill, delta i West Pride-seminarier på arbetstid.”Detta under förutsättning att verksamheten så medger”, som det heter i Delangs brev.

Stadens medarbetare kommer också att finnas med i den stora regnbågsparaden under banderollen ”Göteborg – en stad för alla”. Paraden rör sig längs Avenyn till Liseberg där nöjesparken öppnar grindarna för alla paraddeltagare och bjuder på underhållning från stora scenen. Behrang Miri, känd från melodifestivalen, är det första namnet som offentliggjorts.

En ny och fräsch hemsida som snyggt och smart presenterar programmet lyfter också den festival som hittills haft för vana att byta namn med jämna mellanrum. Ytterligare en nyhet är det festivalarmband som lanseras i samarbete med Världskulturmuseet. Armbandet ger dess bärare tillgång till en rad rabatter och erbjudanden.