Kom som du är. Detta är vårt sätt att umgås. Här kan vi ha roligt och vara oss själva. Sammanträffen är ett ställe där alla är accepterande. Det säger Hassna Arvidsson som är en av deltagarna och medhjälparna på Sammanträffen som arrangeras varje torsdag på Selma Center i Backa. Hon jämför det med att andra går på krogen.

Nella Druzeta är stödpedagog på Sammanträffen och en av tre ansvariga. Hon var med och startade Sammanträffen för sex år sedan. I mars i år flyttade verksamheten in på Selma Center. Hit kommer personer från boenden med särskild service eller som har något annat stöd på grund av en funktionsnedsättning.

– Här kan man träffa personer som man tidigare har jobbat med eller bott granne med. Det kan också vara personer som man inte träffar så ofta. Vissa har träffat kärleken här. Andra har blivit vänner och börjat umgås utanför Sammanträffen. Vi som jobbar här ser till att alla får stöd med att mötas, säger Nella.

En kväll när sången sätter stämningen

Hennes kollega Monica Söderström talar om att personerna som kommer kan få en identitet utanför sitt boende. De två och Katia Ibarra Valdes har tillsammans med medlemmarna varit igång i flera timmar för att ställa i ordning lokalen med ljusslingor, lyktor och dukar. De har ordnat med ljud, ljus och skärmar på scenen. I caféet finns det gott om kakor, dricka, grillkorv och popcorn som går att köpa till låga priser.

– Vi satsar verkligen på den visuella miljön här i lokalen. Det ska vara mysigt och stämningsfullt. Man ska känna sitt värde, säger Nella.

Markus Borg är med i arrangörsgruppen som har planerat kvällens aktiviteter. När karaoken drar igång är han först upp på scenen. Texten kan han utan att titta på skärmen.

– Jag ska sjunga en sång om att livet kan vara tufft ibland, säger han och sjunger: ”Det gör ont, men gå ändå” ur Nordmans låt ”Vandraren”.

De omkring 20 deltagarna har fått anmäla låtar som de vill sjunga i förväg och viljan att sjunga är stor. Innan kvällen är slut har de allra flesta framfört både en och två låtar. Vissa är här för första gången, bara för att få sjunga.

– Jag vill få er att skratta genom att sjunga opera, säger Hassna Arvidsson och stämmer upp i Malena Ernmans ”La voix”.

De andra sjunger med och skrattar. Sedan sätter hon sig vid pianot och spelar en egenkomponerad låt. Hon spelar en stund varje gång på Sammanträffen. Det kallas för pausmusik.

– Musik betyder mycket för mig. Jag har övat mycket för att bli av med min scenskräck. Nu vet jag att jag spelar bra. Jag framträder för att det är kul. Här får man uppskattning och självkänsla. Det är det som är så bra med Sammanträffen. Här döms ingen, säger Hassna.

Ett lyckat disco

Avesta Markman är också med i arrangörsgruppen. Han passar på att berätta om discot som Sammanträffen ordnade fredagen 10 juni i Selma center.

– Det är en ära för mig att få vara med och jobba för alla människors lika värde. På discot ville vi fira att pandemirestriktionerna är borta och göra något positivt, säger han.

När inte något särskilt är arrangerat på Sammanträffen finns ändå olika spel, teckningsmallar, papper och olika färgpennor som går att använda. Ofta är det spontandans och ibland är det Thomas Johansson, en av deltagarna, som leder en gemensam dans med en enkel koreografi. Framöver planerar arrangörsgruppen för torsdagskvällar med olika lekar och tävlingar. Charader är en av lekarna som står på önskelistan. Karaoke lär det också bli fler gånger. ”Fattig bonddräng” från Emil i Lönneberga-filmen är Thomas karaokelåt.

– Jag är van att stå på scen. Det är lite nervöst i början, säger han.

Fler aktiviteter tillsammans

– Ett önskemål som flera deltagare har är att kunna göra saker utanför Sammanträffens lokaler. Förslagen som ofta nämns är att kunna åka till Liseberg, Slottsskogen eller en badplats, säger Nella Druzeta.

Arbetet med Sammansträffen är en del av hennes tjänst inom förvaltningen för funktionsstöd. Den övriga arbetstiden är hon stödassisten på boendet med särskild service på Tofsvipegatan. Uppläggen är de samma för Monica Söderström och Katia Ibarra Valdes som är på boendena på Fredholmsgatan respektive Lillekärrs Södra.