Göteborgsförslag om mötesplats på Styrsö. Den 4 maj invigs en ny cykelbana på Styrsö med tävlingar, provcykling, lotteri, grill och gött häng. Mycket uppmärksamhet för en cykelbana, kan tyckas, men det är heller inte någon vanlig cykelbana utan en så kallad pumptrackbana för mountainbike och BMX.

Men först – vad är en pumptrackbana?

– Pumptrack innebär att den som cyklar tar hjälp av gravitationen och pumpar sig genom banan. I stället för att trampa så tar man fart genom att trycka ner cykeln i nedförsbackarna. Det är rätt fräckt faktiskt, när man ser dem som verkligen kan, säger Viktor Törnkvist.

Han är fritidsledare på Styrsö, och har varit med i hela processen bakom den cykelbana som nu alltså blivit klar för invigning.

Lade ett Göteborgsförslag
– Det hela började för några år sedan. Då kom tre cykelintresserade killar som bor här på Styrsö och sa att de ville ha en bana. Och vid Styrsöskolan fanns en övergiven grusplan som inte använts på länge, säger Viktor Törnkvist.

Så de skickade in ett Göteborgsförslag på Göteborgs Stads hemsida om att skapa en mötesplats för alla åldrar, där cykelbanan var en av flera aktivitetsytor. I förslaget tryckte de på att det inte finns så mycket att göra för Styrsös ungdomar, vilket ibland leder till buskörning med mopeder och annat stök.

Fotbollen och kyrkan – inte så mycket mer
– De stora intressena för ungdomar på ön är fotbollen och kyrkan, och om man är intresserad av annat finns inte så mycket att göra om man inte åker in till stan. Men jag tycker generellt att öns ungdomar är ganska föreningsaktiva och drivna – de gör vad de kan för att hitta på saker, säger Viktor Törnkvist.

I sitt Göteborgsförslag beskrev ungdomarna också Styrsö som ganska ålderssegregerat, med en ömsesidig brist på förtroende mellan vissa ungdomar och vuxenvärlden. Ännu ett argument för en generationsöverskridande mötesplats, alltså.

Hoppas på fler aktiviteter
Förslaget fick 232 röster och togs upp i Västra Göteborgs stadsdelsnämnd, som beslutade att bygga cykelbanan. Framöver hoppas Viktor Törnkvist att fler aktiviteter än cykling kommer kunna få plats på den gamla grusplanen.

– Visionen är att det ska bli en mångaktivitetspark, och jag ser fram emot att se hur den utvecklas vidare. Just nu är det till exempel en kille i femman som lagt ett Göteborgsförslag om att bygga en skejtpark i anslutning till cykelbanan, säger han.

Invigs med tävling och grillning
På invigningen den 4 maj kan alla cykelintresserade provåka banan, och den som vill kan också delta i en tävling där domare kommer att bedöma både tid och hur snyggt man åker. Presentkort kommer att lockas ut bland dem som deltar i tävlingen.

– Och så bjuder vi på grillat och musik – det blir gött häng helt enkelt, säger Viktor Törnkvist.

Bygget av cykelbanan har genomförts av Västra Göteborg i samverkan med Trygg, vacker stad och lokalförvaltningen.