Skapar nya samtalsämnen. Flera förskolor i Eriksbo samarbetar med Göteborgs Konsthall, i konstprojektet “Kan en sten bli en häst”. Genom att utforska konst i närområdet, digitalt och besöka Konsthallen får barnen vidgade perspektiv. De lär sig också att sätta ord på det de ser och upplever.

– Vi vidgar vår värld och får nya samtalsämnen. Tillsammans utforskar vi ett annat språk och lär oss nya begrepp när vi pratar om något annat än det som finns runt oss på förskolan, säger Annmarie Eckermark, rektor för förskolorna i Eriksbo.

Konstprojektet “Kan en sten bli en häst” föddes efter en workshop i Göteborgs Konsthall och är ett samarbete mellan förskolor i Eriksbo och Göteborgs Konsthall. Projektet går ut på att utforska konst i närområdet. Samtidigt ville förskolorna inkludera och utveckla arbetet med språkträning.

Få ut så mycket som möjligt av språket

Barn och pedagoger på förskolorna i Eriksbo har tagit del av konst både i verkligheten och genom digitala besök. Konstpedagogen Subani Melin från Göteborgs Konsthall har besökt förskolorna många gånger och bland annat visat bilder av de konstverk som finns.

– Konst är som att få tillgång till fler språk. Att det du kanske inte kan berätta med ord det kan du berätta på andra sätt, säger Subani Melin.

Fantasi, samarbete och språkträning

För att lättare kunna utforska konsten får barnen svara på frågor kopplat till olika konstverk i området runt sin förskola. Vad kan vi göra med det, hur låter det, kan vi klättra, sitta eller klappa på konstverket? Hur känns det, är det kallt eller varmt, strävt eller mjukt? Hur ser det ut om vi står mitt i det och om vi står en bit bort?

– Vi fotar mycket när vi är ute och nu har vi väggarna fyllda med både konstverk från Eriksbo och barnens egna konstverk. Det lockar barnen att samlas och prata om det, vi ser att det utvecklar både deras fantasi, samarbete och språk, säger Anette Nilsson, förskollärare.

Nu har barnen också tagit sig till Konsthallen via buss och spårvagn och upplevt alla konstverk på plats.

− Alla tillfällen, konstpromenader, aktiviteter och Subani Melins besök på förskolorna, har lett till reflektioner och funderingar som barnen har klätt i ord. Vi fortsätter vårt samarbete med Göteborgs Konsthall och ser fram emot nya upplevelser, nya erfarenheter och många tillfällen till skapande. Alla har rätt att förundras, säger Annmarie Eckermark.

Foto: Subani Melin