Tilldelas 2016 års litteraturpris. Göteborgs Stads litteraturpriser på 100 000 kronor går i år till essäförfattaren Anders Johansson och fantasyförfattaren Kristina Hård. Den 16 augusti får de ta emot priserna i samband med Göteborgs kulturkalas.

Anders Johansson får ta emot Göteborgs Stads årliga essäpris för sin bok ”Kärleksförklaring”. Enligt motiveringen från juryn, som bestått av Ingrid Elam, Mikael van Reis och Ebba Witt-Brattström, har Anders Johansson ”med oförtröttlig intellektuell lidelse och djärva utflykter förvandlat frasen ”jag älskar dig” till ett personligt och litterärt drama i 94 akter”.

I den andra kategorin, som i år är science fiction och fantasy, prisas författaren Kristina Hård för sin roman ”Kleptomania”. I juryn ingick Jerry Määttä, Ann-Marie Ljungberg och Martin Engberg. De konstaterar att ”Kleptomania” är ”en styvt genomförd roman skriven på en medryckande prosa som håller streck för en rapp intrig”.

Delas ut sedan 2014
Göteborgs Stads litteraturpris delas ut sedan 2014. Det har tidigare gått till författarna Fredrik Sjöberg, Elin Nilsson, Stina Otterberg och Pooneh Rohi. Tanken är att stödja författare och lyfta fram litterära genrer som inte alltid får så mycket uppmärksamhet.