Få en försmak redan nu. Om ett år är det dags att fira Göteborgs 400 år med en riktig folkfest. Men redan nu går det att få en försmak av firandet. Den 2 juni går det att provsmaka jubileumsbakelsen och lyssna på musik med anknytning till Göteborg på Kungsportsplatsen.

Den 2-6 juni 2023 inleds jubileumsfirandet med en stor 400-årsfest i Frihamnen. Det fortsatta firandet bjuder bland annat  på en utställning, Prototyp Göteborg, som lyfter utmaningar och lösningar för en hållbar stad. Det blir en mötesplats i centrala Göteborg och där går det att upptäcka stadens jubileumssatsningen.

En historisk sommar

Liseberg, Konstmuseet och Botaniska trädgården firar 100 år under 2023 och det kommer också att märkas. Firandet av Göteborg 400 år avrundas med Göteborgs kulturkalas, Frihamnsdagarna och Göteborgsvarvet marathon.

– Det blir en historisk sommar på många sätt med upplevelser som får människor att mötas från när och fjärran, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Försmak på firandet

Men redan i år går det att få en försmak på firandet på Kungsportsplatsen den 2 juni klockan 12-17. Det går att testa jubileumsbakelsen så långt lagret räcker och det blir musik med Göteborgsanknytning av och till under eftermiddagen. Samtidigt startar en kampanj på sociala medier, där det går att vinna en upplevelse av jubileet från första parkett, läs mer i faktarutan.

Stort engagemang

Det finns ett stort intresse att engagera sig i Göteborgs jubileumsfirande. Flera hundra föreningar, organisationer, företag, stiftelser och förvaltningar är med och fler tillkommer. Alla som vill kan vara delaktiga.

– Detta är vårt gemensamma firande och tillsamman kan vi alla bidra till att utveckla Göteborg till en ännu bättre plats, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.