Europeiska Unionen tar i vår ett stort steg närmare göteborgarna när EU-kommissionen i början av mars etablerar ett informationskontor på Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.

Sedan tidigare har Göteborgs Stadsbibliotek utvecklat en oas för den nationella debatten i sin riksdagshörna som så gott som varje måndag gästas av riksdagsledamöter och debattsugna göteborgare.

Nu tar biblioteket ytterligare ett steg som forum för samhällsdebatten och presenterar ett av landets 18 Europa Direkt-informationskontor.

Frågestunder och föredrag

– En trappa upp, vid enheten för Natur & samhälle, bygger vi vår egen vrå med informationsdisk, sittgrupper, litteratur, broschyrer och möjligheter till föredrag, frågestunder – och kanske till och med TV-utsändningar, säger Annelie Johannisson som är verksamhetsansvarig för satsningen.

Europa Direkt-hörnan kommer alltid att vara bemannad när biblioteket är öppet – 62 timmar i veckan.

Anneli Hulthén inviger

Måndagen den 2 mars invigs det nya kontoret med tal av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén. Dessutom kommer EU-kommissionens tillförordnade chef i Sverige, Edward McVeigh, att vara på plats liksom bibliotekets chef Christina Persson.

7504.jpgVårens program har redan börjat ta form men kommer ständigt att uppdateras för att fånga upp de aktuella frågorna.
– Förutom de traditionella föredragen och debatterna vill vi också gärna bjuda på andra attraktioner. Den 6 maj blir det till exempel improvisationsteater i vår hörna, och redan i samband med invigningen gästas vi av musikgruppen Räfven, säger Annelie Johannisson.

I programmet märks:
° 26 mars: TV-journalisten Erika Bjerström berättar om vanliga människors upplevelser av den snabba förändringen i Europa.
° 20 april: Jan Holmberg, professor på Chalmers, om EU och den hållbara utvecklingen.
°6 maj: Sören Holmberg. professor i statsvetenskap, om vad svensken tycker om EU.

Fotnot:
Det finns närmare 500 Europa Direkt-informationskontor i Europa. Satsningen i Göteborg sträcker sig i första hand fram till 2012.