En av skulpturerna, kvinnan som representerar Europa, som sitter på Järntorgsbrunnens kant har fått tillbaka sin spegel som varit försvunnen ett bra tag. Smeden Bo Samuelsson på Konstnärernas kollektivverkstad har gjutit en ny i brons.

– Formen har vi rekonstruerat via foton, berättar Ingemar Leander, skulpturansvarig på park- och naturförvaltningen.

Och apropå stulet brons berättar Ingmar att man också står i färd med att på nytt gjuta skulpturen ”Badresor till Askim” av Jerd Melander som stals för några år sedan och som stod vid ingången till Slottsskogen vid Linnéplatsen.

Rockader och nytillskott

Annat nytt på skulpturfronten är Kent Karlsson minnesmärke över förintelsen som uppförs på Bastionsplatsen i slutet av sommaren.

Claes Hakes skulptur ”Välkommen till Bohuslän” den slingrande ormen som tidigare stått på Centralen, kommer att stå vid gången mot Femmans affärskomplex. Arne Jones ”Universum” i Frölunda, som tillfälligt tagits ned på grund av spårvagndragning, uppförs igen och Gunnar Gren kommer åter på plats vid det nya Ullevibygget.

Ingmar ”Ingo” Johansson kommer att stå vid Ulleviplatsen. Hur han ter sig i skulptural form återstår att se. En allmän tävling, öppen för alla, kommer att ge svaret.