Champions league−final på Gamla Ullevi. Den 16 maj spelas finalen i UEFA Women’s Champions League på Gamla Ullevi. Det blir första gången som Sverige och Göteborg är värd för en Champions League-final.

Anmäl dig här om du vill bli volontär på matchen

Hallå där, Thomas Walfridsson, projektledare på Göteborg &Cco som ansvar för evenemanget.

Vad bidrog till att Göteborg fick det här prestigefyllda värdskapet? 

− Det är flera saker. Staden har ett nära samarbete med Göteborgs fotbollsförbund och Svenska fotbollsförbundet för att värna damfotboll och få den att växa. När UEFA delade upp herr− och damfinalerna i Champions League till två olika tillfällen och städer var det självklart att skicka in en ansökan. Jag tror att det var till vår fördel att vi också levererade ett succéfyllt dam−EM 2013 när svenska damlandslaget tog brons och att Gamla Ullevi är damfotbollens nationalarena sedan 2009.

Vad betyder värdskapet för Göteborg?

− En Champions League−final är den största matchen du kan spela på klubbnivå i Europa, det gäller både herr som damfinal. Det är ett helt unikt tillfälle och första gången finalen spelas i Sverige. Matchen följs av miljoner tittare runt om i världen och sänds i cirka hundra länder. Det är en fantastisk möjlighet att visa upp Göteborg.

Hur arbetar ni inför finalen?

− Vi tar tillfället i akt och använder den som inspirationskälla och bränsle för att utveckla svensk flick – och damfotboll. Fram till finalen startar vi domar− och ledarutbildar för kvinnor och vi jobbar med fotbollsföreningar för att få fler flickor att spela fotboll.

Hur ser förberedelserna ut med tanke på coronapandemin?

− Vi har helt frångått att ha en fullsatt läktare. Istället arbetar vi med två möjliga scenarier, stängda dörrar eller möjligtvis någon form av publik i viss mån. Vi följer hela tiden myndigheternas uppdateringar och alla restriktioner. Utmaningen är att inte veta hur det kommer att bli. Vi måste ha många bollar i luften samtidigt, hela tiden justera och planera om och bara färdigställa planer till typ 70 procent. Först när vi börjar närma oss maj kan vi ta ner bollarna och trycka på knappen till något av det olika scenarier vi förberett oss för.

En sak som ni gör redan nu är att söka volontärer. Hur många behövs och vilka kan söka?

− Vi behöver ungefär 130–140 personer som hjälper till med allt från att sätta upp reklam, hjälpa till i pressrummet och på arenan. Det är ett unikt tillfälle att få vara med bakom kulisserna och på förberedelserna inför en Champions League −final − du är med och skriver historia i svensk fotboll. Alla är välkomna att söka!