Värsta boken rensar lagret. Sedan några år tillbaka har tusentals unga människor mellan 13 och 25 år fått en gratis pocketbok genom det läsfrämjande projektet ”Värsta boken”. På söndag bjuder nya stadsbiblioteket 300 m2 på Södra Hamngatan in till en extra utdelning. Gentjänst: ett julrim.

Värsta boken, som 2007 började i liten skala i Göteborgs västra stadsdelar, har på några få år vuxit sig allt större för att – förutom alla göteborgsbibliotek – nu även omfatta bibliotek i kranskommunerna och långt ut i regionen.

Årets stora utdelning var i början av september, men inför tillbyggnaden av stadsbiblioteket vid Götaplatsen (som planerar stängning i början av nästa år) bestämde sig ungdomsbibliotekarie Daniella Brummer Pind och hennes kollegor för en egen extra decemberutdelning.

– Dels för att hitta på något en tid när det annars är mycket annat som konkurrerar, men också för att knuffa lite för vårt nya bibliotek på Södra Hamngatan, säger Daniella Brummer Pind.

Söndag årets sista chans
På söndag klockan 11-17 ges alltså årets sista chans att få en gratis pocketbok för dig mellan 13 och 25 år. Men eftersom det närmar sig jul är den halvhårda presenten kopplad till en mottjänst: ett julrim.

Grunna lite över vad du tänkt dig att ge bort i julklapp och fixa till ett roligt rim. Långt eller kort spelar ingen roll. På plats i biblioteket på Södra Hamngatan finns rimexperten Peter Lundgren som gärna hjälper besökarna att formulera fiffiga lösningar.

Projektet ”Värsta boken” är ett samarbete mellan folkbiblioteken i Göteborg och drivs av en grupp ungdomsbibliotekarier. Titlarna väljs ut av ledamöterna i ungdomsfullmäktige.